Pisanje pritožb zaradi nepravilnega parkiranja naj bi odvračalo voznike od vlaganja pritožb. Z digitalizacijo naj bi se to spremenilo. Foto: BoBo
Pisanje pritožb zaradi nepravilnega parkiranja naj bi odvračalo voznike od vlaganja pritožb. Z digitalizacijo naj bi se to spremenilo. Foto: BoBo

V Veliki Britaniji so predstavili nov digitalni sistem, ki bo voznikom omogočil, da se laže pritožijo na dobljene globe za nepravilno parkiranje in še nekatere druge prometne prekrške, krajevne oblasti pa hitreje rešujejo primere z manj stroški.
Sistem so razvili pri Traffic Penalty Tribunalu (TPT), ki se ukvarja z vlogami, izrečenimi za nepravilno parkiranje, vožnjo po avtobusnem pasu in še nekaterimi drugimi prometnimi prekrški. Pri tem so jim pomagali pri spletni strani resolver.co.uk.
Avtorji projekta želijo procese pritožb narediti enostavnejše in hitrejše. Pričakujejo, da bodo pritožbe, ki so jih do zdaj reševali tedne, rešene v nekaj dnevih.
Trenutno se zgolj 0,5 odstotka voznikov pritoži na kazni preko TPT-ja, kar 50 odstotkov teh, ki se pritoži, pa jim denarne globe razveljavijo. Svoje pritožbe lahko vozniki na novo spletno stran oddajo kar s pametnim telefonom, tablico, prenosnim računalnikom ali domačim računalnikom. V preteklosti je bilo pritožbo mogoče napisati ali natipkati na list papirja in poslati po pošti. Vozniki lahko kot dokaz priložijo fotografije in videoposnetke.
Hitrejši pravosodni mlini
Šefinja pri TPT-ju Caroline Sheppard pravi: "Kazen za nepravilno parkiranje je lahko za nekoga zelo negativna izkušnja, toda naša nova spletna stran omogoča hitro pritožbo in hitro ter jasno rešitev. Z digitalnim sistemom rušimo mit, da pravosodni mlini meljejo počasi."
Nova možnost je naletela tudi na zanimanje drugih področij sodstva, saj je učinkovita, postopki so enostavnejši in krajši, predvsem pa pomeni prihranek stroškov krajevnim oblastem in poenostavlja komunikacijo s pritožniki in kot taka koristi vsem prebivalcem."
Brighton in Hove City sta prva, ki sta storitev ponudila. Do konca leta bo storitev na voljo po vsej državi.