Voznik bo imel z glasovnim ukazom prek ure, na kateri je naložena aplikacija, nadzor nad nekaterimi funkcijami vozila. Foto: Volvo
Voznik bo imel z glasovnim ukazom prek ure, na kateri je naložena aplikacija, nadzor nad nekaterimi funkcijami vozila. Foto: Volvo

Avtomobilski in računalniški velikan, Volvo in Microsoft, sta združila moči in na sejmu zabavne elektronike predstavila programsko opremo, ki bo s pomočjo aplikacije in pametne ure omogočila komunikacijo voznika in avtomobila na daljavo.
S pomočjo Microsoftovega programskega sistema, zapakiranega v pametni uri Band 2, bi lahko lastniki vozil znamke Volvo na daljavo pošiljali informacije in ukaze, ki bi jih sistem, vgrajen v vozilo, izpolnjeval.
Ko bo voznik sedel v avto, bo ta že ogret
Voznik bi lahko kar z glasovnim ukazom odklenil vrata vozila, vključil gretje ali hlajenje, prižgal žaromete, lahko bi na daljavo pohupal ali pa že vnaprej v navigacijski sistem vnesel želeni naslov oziroma koordinate, da bi, ko bi prišel do avtomobila, samo še odpeljal proti cilju.
"Pri Volvu smo odločeni ponuditi preproste in priročne načine uporabe vozila z uporabo najnovejše tehnologije. Z glasovnim upravljanjem šele začenjamo orati ledino na področju uporabnih digitalnih pomočnikov," je dejal podpredsednik Volva iz oddelka za elektroniko in električne pogone Thomas Müller.
Volvo bo novo funkcijo za začetek lastnikom svojih vozil ponudil samo v določenih državah, med katerimi ni Slovenije. To bodo ZDA, Velika Britanija, Poljska, Rusija, Kanada, Kitajska, Švedska, Nemčija, Francija, Italija, Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Švica, Avstrija, Španija, Portugalska, Norveška, Finska, Danska in Brazilija.