Avtomobilnost
(2)

Poudarki

  • Volkswagen razmišlja o prodaji Ducatija.
  • S prodajo bi financiral novo električno paleto.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 6 glasov Ocenite to novico!
Koncern Volkswagen na IAA Frankfurt 2015
Audi je leta 2012 za Ducati odštel 860 milijonov evrov. Foto: Volkswagen

Dodaj v

Zaradi afere Dieselgate se bo Volkswagen morda odpovedal Ducatiju

Nova strategija v Wolfsburgu
28. april 2017 ob 15:06
Frankfurt - MMC RTV SLO

Skupina Volkswagen razmišlja o prodaji Ducatija. Ta korak bi lahko bil del strategije za zajezitev astronomskih stroškov, ki jih je prinesla afera Dieselgate.

Reuters poroča, da je Volkswagen podjetju Evercore, ki deluje na področju investicijskega bančništva, naročil raziskavo o mogočih rešitvah. Te naj bi vključevale tudi prodajo italijanskega proizvajalca motociklov, za katerega je Audi leta 2012 odštel 860 milijonov evrov.

Vir je za Reuters povedal tudi, da je Volkswagen navezal stike s potencialnimi kupci, pri čemer še ni sprejel dokončne odločitve o prodaji. Pri Audiju Evercoru tega niso želeli komentirati.

Eden izmed virov je povedal, da Ducatijev letni dobiček znaša okoli 100 milijonov evrov, bankir z izkušnjami na tem področju pa je ocenil, da bi potencialni kupci Volkswagnu lahko ponudili več kot desetkratnik te vsote.

Slavna italijanska znamka bi lahko bila zanimiva za kitajske ali indijske kupce ali vlagatelje, kot je konzorcij, ki je leta 2007 prevzel Aston Martin. Zanjo bi se lahko potegovala tudi zasebna kapitalska podjetja, ni pa še jasno, ali bi prevzem Ducatija lahko zanimal tudi velike tekmece, kot so Harley Davidson, Honda ali Kawasaki.

Prodaja za financiranje električne strategije
Reuters še navaja, da želijo Nemci s prodajo Ducatija podpreti novo strategijo, ki vključuje novo paleto električnih modelov in nove mobilnostne storitve. Kot vemo, v Wolfsburgu načrtujejo električno prihodnost, ki so jo na zadnjih avtomobilskih salonih začeli predstavljati s študijami I.D. concept, I.D. buzz in I.D. crozz. Zadnji so del načrta Transform 25+, ki do leta 2025 med drugim predvideva ukinitev prodajno manj uspešnih klasičnih modelov in proizvodnjo milijon električnih vozil na leto.

Martin Macarol
Prijavi napako
Komentarji
commodore
# 28.04.2017 ob 16:12
samo pri nas bi prodali firmoza ceno dobička ki ga ima v n3ekaj letih. Tudi če ducatija prodajo za milijardo evrov to ni neka blazna številka za vw da bi odločala o stabilnem poslovanju še naprej
jankoP
# 29.04.2017 ob 08:02
Realna milijarda, ki prileti na racun, je veliko vec vredna od racunovodskih 10 milijard. Ce bojo to naredili, so ocitno v tezavah, njihovo racunovodstvo pa pravljica za delnicarje.
Kazalo