Volkswagen je v prvi polovici leta 2016 v Evropi prodal 261.776 golfov. Foto: Volkswagen
Volkswagen je v prvi polovici leta 2016 v Evropi prodal 261.776 golfov. Foto: Volkswagen

Volkswagen je v Nemčiji v Wolfsburgu ustavil proizvodnjo sedme generacije golfa. Reuters poroča, da je vzrok spor z dobavitelji. Gre za ustavitev dobave nujnih delov za proizvodnjo, ki jih zagotavljata dve hčerinski družbi skupine Prevent DEV, ES Automobilguss in Car Trim.
Zaradi težav z dobavo delov imajo poleg tovarne v Wolfsburgu, kjer izdelajo velik del od 2.000 golfov, kolikor je dnevna proizvodnja najbolje prodajanega Volkswagnovega modela, težave s proizvodnjo še druge tovarne, kjer izdelujejo avtomobilske komponente. Eno od podjetij proizvaja tekstilne in usnjene dele za notranjost avtomobilov, drugo pa dobavlja dele za menjalnike.
Delavci s skrajšanim urnikom
Pri Volkswagnu bodo proizvodnjo v Wolfsburgu ustavili za vsaj pet dni, za zdaj pa ni znano, ali bo poleg proizvodnje golfov ustavljena še proizvodnja passatov. Volkswagen, ki v tovarni v Wolfsburgu zaposluje okoli 60.000 ljudi, tam izdeluje tudi športnega terenca tiguana in enorpostorca tourana, naj bi bil začasno prisiljen skrajšati delovnik okoli 20.000 delavcem v štirih tovarnah.
Pri podjetju razmišljajo o uporabi vseh pravnih sredstev, ki so jim na voljo, da prisilijo dobavitelje, da izpolnijo svoje obveznosti do tovarne, še pišejo nemški mediji. Prejšnji teden je sicer koncern dobil odločitev sodišča, v skladu s katerim bi mu dobavitelj moral začeti znova dobavljati dele, vendar pa slednji te odločbe ne spoštuje.

Odzvali so se tudi pri ES Automobilguss. Poslovodja Alexander Gerstung zavrača odgovornost in pojasnjuje, da si prizadevajo za sporazumno rešitev z Volkswagnom. Pojasnjuje, da so prisiljeni k ustavitvi dobave, potem ko je Volkswagen brez razloga in brez odpovednega roka odpovedal določena naročila, ne da bi za odpovedi zagotovil kakršno koli kompenzacijo.