Z Volkswagnovo afero imajo polne roke dela sodišča v ZDA in v Evropi. Foto:
Z Volkswagnovo afero imajo polne roke dela sodišča v ZDA in v Evropi. Foto:

Nekdanji zaposleni pri Volkswagnu Daniel Donovan je v Michiganu v ZDA vložil tožbo proti Volkswagnu, ker naj bi ga odpustili na podlagi nesodelovanja pri uničevanju dokumentov, povezanih z zavajanji z emisijami CO2 pri dizelskih avtomobilih.
Daniel Donovan je bil odpuščen 6. decembra lani. V tožbi, ki jo je vložil proti Volkswagnu, je navedel, da je brisanje dokazov trajalo tri dni.
Ameriška agencija za zaščito okolja (E.P.A.) je 18. septembra lani objavila, da je nemški avtomobilski koncern goljufal na testih merjenja emisij izpušnih plinov pri dizelskih motorjih. Pri Volkswagnu so priznali, da so programirali okoli 600.000 dizelskih vozil v ZDA. E.P.A. je navedla, da so avtomobili v zrak izpustili kar za 40 odstotkov več CO2, kot je to dovoljeno, kar lahko povzroča težave dihal.
Pri Volkswagnu Donovanovo tožbo označili za neutemeljeno
Donovan je bil zaposlen na oddelku, odgovornem za upravljanje elektronskih podatkov s področja poškodb in odgovornosti za proizvode. V tožbi je navedel, da je bil odpuščen zaradi nesodelovanja v postopkih uničevanja dokazov, ki bi jih v svojih raziskavah uporabili E.P.A. in ameriško pravosodno ministrstvo.
Pri Volkswagnu so navedli, da odhod Donovana iz podjetja ni povezan s škandalom, povezanim z izpušnimi plini, in da je njegova trditev o neopravičeni odpovedi neutemeljena.
Volkswagnu sicer grozijo številne denarne sankcije v znesku kar 18 milijard evrov, tako investitorjev kot kupcev avtomobilov.