Na nemški sceni (turbo)folka nimajo takšnih lepotičk, kot sta Tejči in Špela, ugotavlja Raab. Foto: Uradna spletna stran skupine
Na nemški sceni (turbo)folka nimajo takšnih lepotičk, kot sta Tejči in Špela, ugotavlja Raab. Foto: Uradna spletna stran skupine

Če sem prav razumel, je glavni pomen pesmi torej: Dol se dajemo z gasilci?!

Stefan Raab

Že omemba imena skupine Atomik Harmonik je pri občinstvu v studiu, na snemanju (menda najbolj) priljubljene nemške zabavne oddaje TV total na programu Pro 7, sprožila veliko smeha. Voditelj, komik Stefan Raab, ki se je nekoč preizkusil tudi v vlogi nemškega predstavnika na Evroviziji, je gledalce nato pozval, naj "se potrudijo razumeti besedilo naslednje pesmi", saj gre njemu pri tem precej slabo. Prav zato je po predvajanem odlomku nastopa slovenskih izvajalcev turbofolka na prireditvi Das Winterfest der Volkmusik, ki jo je prenašala tudi nemška javna televizija ARD, raje še na glas prebral besedilo pesmi:

Ja diese Mädchen,
die machen es uns schwer.
Sie steh´n auf Männer
von der Feuerwehr.
Sie rufen täglich
die Notrufnummer an -
und schon kommt der Spritzenmann.

Wir steh´n in Flammen -
wir brennen lichterloh.
Aber das Löschen
macht uns wieder froh.
Wenn Funken fliegen und
wenn es richtig raucht,
dann hilft nur der Spritze-Schlauch.

Špela in Tejči Raabu padli v oči
"Če sem prav razumel, je glavni pomen pesmi torej: Dol se dajemo z gasilci?!" je svoj komentar končal Raab. V šali se je še zahvalil ARD-ju, saj "tako kaj dobimo za svoje prispevke". Pohvalil je tudi lepi svetlolaski pri Atomikih, ki jih v nemški folkglasbi menda primanjkuje.

Na desni si oglejte odlomek iz oddaje TV total, nato pa še nastop Atomikov, ki si ga je "privoščil" Raab.


Pavec za MMC: Atomiki osvajajo Nemčijo
Da, prav ste sklepali (najverjetneje tudi, če so časi, ko so vas v šoli mučili z nemškimi sklanjatvami, že davno mimo): zgoraj omenjena skladba, ki nosi naslov Feuer auf dem Dach (v prevodu Ogenj v strehi, op. p.), je nemška različica uspešnice Atomikov Brizgalna brizga.

Za komentar smo prosili "atomičnega" Janija Pavca, ki je o objavi povezave do izseka iz Raabove oddaje na Youtubu na uradni spletni strani skupine Atomik Harmonik za MMC povedal, da "nobena reklama ne škodi" in pojasnil, da skupina pripravlja sveženj skladb v nemščini, saj se zadnje čase veliko zadržujejo na nemško govorečem območju. Za besedila skrbijo nemški tekstopisci, zato o kakšni polomljeni nemščini ne moremo govoriti.

Prepričanje, da je vsaka reklama dobra, očitno res drži: ''Atomik Harmonik bodo čez dva tedna nastopili v oddaji Stefana Raaba,'' nam je še razkril Pavec.

A. K.

Če sem prav razumel, je glavni pomen pesmi torej: Dol se dajemo z gasilci?!

Stefan Raab