Na majske igre prihaja poseben narodnozabavni večer. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na majske igre prihaja poseben narodnozabavni večer. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Čuki (foto: Žiga Culiberg)
Škisovo tržnico bodo letos sklenili Čuki. Foto: Žiga Culiberg
false
Big Foot Mama se na Škisovo tržnico vračajo po letu 2008. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dan D
Za uvod v Majske igre bodo poskrbeli Dan D. Foto: Jernej Kokol
Jardier
Ob seznamu nastopajočih tako Majskih iger kot Škisove tržnice se postavlja vprašanje, kje so najodmevnejši sveži izvajalci slovenskega glasbenega prizorišča? Foto: Jernej Kokol

Pisalo se je leto 2010, črto pod Majskimi igrami med bloki študentskega naselja za Bežigradom so potegnili Discoballs, Middlefinger, HeaveniX, Rudi Bučar (takrat še kot Rudi and the Cool Vibes) in Tabu. Še pred tem so na začetku meseca študente na drugi strani Ljubljane - torej na igrišču Ilirija, zbrane zabavali na elektronskem odru Disco Bros., Blue&Deep, Manueldark vs. Spinne in Gramophonedzie. Na glavnem pa so se zvrstili Zaklonišče prepeva, Tide, Magnifico, Dubioza kolektiv in Lollobrigida.

Šest let pozneje se obeta drugačna slika. Zabavni program Majskih iger bodo 19. maja sklenili nastopi The Fakerrs Prelude, Varni Paljak, Hladno pivo in Drugo Dugme (idealni seznam za ljubitelje cover skupin). Sedem dni pred tem se bodo na Dnevu Mestnega loga zvrstili Ansambel Stil, Gadi, Poskočni muzikanti in Šundr band.

Prvi dve dejanji Majskih iger bosta sicer pripadli preverjenim rokerjem. Za začetek prihajajo v Rožno dolino Dan D in Orleki, na Rožniku pa se bodo zvrstili Šank rock in Zaklonišče prepeva.

Tako kot organizatorji Majskih iger tudi organizatorji Škisove tržnice (ki se je lani preselila za Bežigrad) stavijo na preverjene vzorce. Vračajo se Društvo mrtvih pesnikov, Big Foot Mama, Gramophonedzie (tokrat v izvedbi " live" na glavnem odru). Med imeni nastopajočih na glavnem odru pa izstopajo Čuki.

"Pri sestavljanju večernega programa je glavno vodilo oziroma namen organizatorja zadostiti čim širšemu krogu poslušalcev in ustreči čim bolj različnim glasbenim okusom. Organizator vsako leto skuša vključiti širok nabor glasbenih zvrsti, ob tem pa upoštevati preference današnje mladine, pri čemer mu odličen vir informacij služijo odzivi na družbenih omrežjih ter konkretne izkušnje študentskih klubov, ki na svojih lokalnih odrih skozi vse leto gostijo številna glasbena imena. Klubski festivali so odličen odraz tega, kakšno glasbo mladi danes radi poslušajo," so za MMC dejali organizatorji Škisove tržnice, ki poteka pod okriljem Zveze ŠKIS.

Poudarili so, da organizacijska ekipa pri izboru vsako leto išče ravnotežje med manj poznanimi, vendar kakovostnimi domačimi in tujimi skupinami ter izvajalci, ki jih občinstvo že pozna in jih želi slišati na tovrstnih festivalih. "Na žalost želje po zagotovitvi kar najbolj kakovostnega programa vsako leto trčijo ob omejenost s sredstvi, ki je zagotovo pomemben dejavnik pri oblikovanju končnega programa," so sporočili organizatorji Škisove tržnice.

Tako letos poudarjajo dvig kakovosti elektronskega odra, kjer bodo nastopili Mike Candys, Vanillaz, Katy Isterika, MC Goos in Avadox. "V preteklih letih Škisova tržnica ni namenjala tolikšne pozornosti oboževalcem elektronske glasbe, zato organizator upa, da se jim bo s programom na elektroodru letos vsaj malce oddolžila," so še pojasnili.

Težnja po zadovoljitvi vseh okusov
Podobno kot organizatorji Škisove tržnice so tudi organizatorji Majskih iger poudarili, da so želeli letos upoštevati želje vseh študentov in z raznolikimi glasbenimi gosti zadovoljiti vse okuse. "Na Majskih igrah celoten oder še nikoli ni bil popolnoma obarvan v narodno-zabavne zvoke. Mnogo študentov je dolgo čakalo na ta korak. V študentskih naseljih namreč pogosto odzvanjajo zvoki harmonike, ob kateri se študentje najbolj zabavajo." Prav zato so se odločili za nov korak. In ob tem dodali, da bodo s to potezo enakovredno zastopani vsi glasbeni žanri. Od štirih odrov na Majskih igrah vsak ponuja svojo zvrst. Od rocka, yugo scene pa vse do domače glasbe.

Od prve harmonike do kulinaričnih užitkov
Poleg tega, da se je v letošnjem programu Majskih iger spremenila tematika programa Mestnega loga, so v športnem delu dodali štiri nove discipline (Met softball-/baseballske žogice, Dance dance revolution - arkadni ples, Cycling challenge - dirka na sobnem kolesu in fitnes rolanje). Pri kulturi se je letos poleg stalnega programa gledaliških, pevskih in stand up dogodkov pojavilo tudi tekmovanje za prvo harmoniko Majskih iger.

Organizatorji Škisove tržnice pa poudarjajo, da je bistvo Škisove predstavitev študentskih klubov in značilne kulinarike slovenskih pokrajin, zato bodo klubske stojnice letos še obilnejše kot prejšnja leta. Klubi pripravljajo bogat izbor krajevnih dobrot in okusov Slovenije - od prleške tünke, zgornjesavinjskega želodca in prekmurske šunke do kranjske klobase, tminske frike in belokranjske pogače. Z več kot 30 krajevnimi specialitetami nameravajo letos ustvariti pravi kulinarični raj na Kardeljevi ploščadi.

Če se za konec vrnemo h glasbenemu izboru, pa se ob vseh argumentih še vedno postavlja vprašanje, kako da na seznamu nastopajočih ne bomo našli najodmevnejših svežih skupin preteklega leta, kot so na primer Jardier, John F. Doe, Prismojeni profesorji bluesa, Koala Voice, Hulahoop ...?