Fatalna Sanja med uslužnim poziranjem. Foto: RTV SLO/K. S.
Fatalna Sanja med uslužnim poziranjem. Foto: RTV SLO/K. S.
Devet fatalk
Fotografi so se dobesedno gnetli okoli devetih izbrank. Foto: RTV SLO/T. H.
Miša Molk na gugalnici
Molkovi je pozornost prijala. Foto: RTV SLO/T. H.
Femme fatale
Umivanje rok v rožni vodi - vse za pričaranje orientalskega vzdušja. Foto: RTV SLO/K. S.
Erazem Pintar s svojim šopkom
Človek, ki ne zamudi nobenega srečanja slovenske estrade: Erazem Pintar. Foto: RTV SLO/T. H.
Živa Vadnov
Živa je lento predala še eni nekdanji misici. Foto: RTV SLO/K. S.
Nina Osenar in Miša Molk
Se je Nina Miši zjokala, ker ni ob sanjski še fatalna ženska? Foto: RTV SLO/K. S.

...
... davidlynchevskih sanjah nihče ni mogel predstavljati tega neprecenljivega prizora: peka kebaba v Narodni galeriji, medtem ko se za kepo mesa na palčki na gugalnici guga Miša Molk. Nepozabno. Še vedno se ne morem odločiti, ali gre za najbolj neposrečeno ali najbolj genialno zamisel v zgodovini slovenskih družabnih "eventov".

Po Tanji in Živi smo dobili še tretjo fatalko
Naziv fatalke leta je revija Eva podelila že tretjič, zmagovalko, ki jo izberejo navadni smrtniki in znani slovenski moški, pa so tokrat razglasili v izbranem okolju ljubljanske Narodne galerije. Letošnja tema: pravljice 1001 noči. Saj veste, orient, sultani, kebab, harem, trebušni plesi, velikanski Lorealovi pokroviteljski plakati. Vzdušje je bilo torej pravo, rdeča preproga razgrnjena, nabildani varnostniki so blokirali tri četrtine vhoda, fotografi so bili pripravljeni z metrskimi zumi (nekdo jim je pozabil povedati, da ne pokrivajo oskarjev). Prav neverjetno, kako je vse skupaj dajalo vtis zelo pomembnega dogodka - podoba, ki so jo z dobro naučenim poziranjem (as seen on TV) vzdrževale tudi kandidatke za laskavi naslov in lanskoletna zmagovalka - mis Slovenije 2004 Živa Vadnov.

Organizatorjem lahko le čestitamo, da jim je uspelo zbrati vse nominiranke na sami prireditvi. No, skoraj vse. Fatalno poslanko Evo Irgl je zadržala razprava v državnem zboru. Sicer pa je bila izbira nedvomno pestra: imeli smo sanjsko žensko, zajčico Nino Osenar, pevko Evo Moškon, talentirano mlado igralko Ivo Krajnc, voditeljico in modno poznavalko Lorello Flego, rockerico Urško Majdič, nekdanjo mis, pevko, Playboyevo zajčico ipd. Sanjo Grohar, zapeljivo nekdanjo voditeljico Alenko Vidic in visoko nosečo supermanekenko Majo Bulc.

Visoko nad oblaki ...
Da pa bi poudarili njihovo fatalnost, seksipilnost, nadčlovečnost, skratka, nedostopnost za nas, druge, so dame posedli na gugalnice tik pod galerijin strop, tako da smo jih lahko le gledali visoko nad nami. Mogoče sem kriva jaz, ampak ko so se svetlikajoče fatalke tako gugale ob soju žarometov, odete v tesno oprijete toalete z globokimi dekolteji in drznimi razporki, sem nehote dobila asociacijo visečih šunk v mesnici.

Kakor koli že, celotno zadevo je povezoval radijec Marko Potrč, ki se je posebej za priložnost prelevil v sultana (beri: nataknil si je vijoličasti turban in se ogovarjal z "Jaz, sultan") in imel edini (no, edini poleg tehnikov in kamermanov) dostop do devetih usodnih žensk naše podalpske deželice. In za vsako je imel pripravljeno svoje vprašanje, ki je bilo v bistvu eno in isto vprašanje z variantami spremnih besed: Kaj VAM pomeni fatalna ženska?

101 definicija femme fatale
Alenka Vidic, te dni bolj ali manj umaknjena očem javnosti, je bila politično korektna z izjavo, da je treba femme fatale iskati med vsemi ženskami, ne le med znanimi ljudmi. Krajnčeva je fatalko opredelila kot žensko s točno določenim ciljem, energijo in torej ne nujno le z lepoto. Pri tem se ji je pridružila tudi Miša, ki je bila hvaležna vsem, ki so opazili to njeno energijo. Lorella je definiciji dodala še samostojnost ter smisel za družino in dom (prav impresionirana sem bila nad domišljijo dame - jaz osebno si fatalke nikoli nisem predstavljala kot gospodinje ...).

Ob Moškonovi je Potrč bolj ali manj flirtal, Osenarjeva je bila kratka, jedrnata in izjemno samozavestna: "Sanjska ženska je fatalna ženska", Sanja pa je zatrdila, da si vsaka ženska želi biti fatalna. Bulčeva je govorila o pomenu usodne ženske, Urška Majdič, pevka Billy's Private Parking, pa je razpredala o tem, kako imajo umetniške duše del fatalnosti že v sebi in da gre v bistvu za strast, ki je - sploh v rockglasbi - ne manjka.

Že druga misica fatalka leta
Po tako globokih razodetjih je javnost sprostila trebušna plesalka v atmosferski luči in glasbi, nato pa je Gordana Sredojević ob pomoči Žive Vadnov razglasila zmagovalko. In Sanja Grohar, vsa bleščeča v drzni, visoko razklani zlati kreaciji z dekoltejem do popka, je bila ponovno v soju bliskavic fotografskih aparatov; medtem ko je dajala intervjuje, so za njo začeli streči lepinje, kuskus, kajmak in kebab. Po lepi slovenski navadi so gostje bife izpraznili, kot da bi se teden dni stradali le za to. Na srečo ob vseh zvezdnikih in šampanjcu nihče ni opazil, da so gostom stregli popolnoma neužitne bučne baklave (vzhodnjaki bi se zgrozili).

Kratko, jedrnato, zvezdniško
Kamermani so nato z vseh kotov "poškljocali" slovenskega samooklicanega playboya Erazma Pinatarja s svojim svetlolasim okraskom, misice, sanjske ženske, bodibilderje in manekenke, popolnoma izpraznjeni pladnji s hrano (no, nekaj slastnih na pol odgriznjenih oranžnih baklav je še samevalo) ob 22.00 pa so bili za goste očitno znak, da je čas za odhod.

No, da smo pošteni, na koncu (kratkega) večera so bili vseeno zadovoljni vsi: moški, ker so lahko občudovali šopek devetih fatalk in njihove dekolteje, ženske pa, ker so ob izhodu dobile darilno vrečko z mejkapom.

K. S.