V Šiški je zavel svež veter newyorškega diska nove generacije. Foto: Marko Ocepek
V Šiški je zavel svež veter newyorškega diska nove generacije. Foto: Marko Ocepek
Hercules and Love Affair
Polna Katedrala je plesala, ploskala in na koncu celo udarjala z nogami ob tla. Foto: Marko Ocepek
Blind

Vse bolj uveljavljeno ljubljansko koncertno prizorišče je v Katedrali tokrat gostilo brooklynsko "diskosenzacijo" Hercules and Love Affair, mešanico zanimivih osebkov z didžejem Andyjem Butlerjem na čelu, ki brišejo meje med žanri in spoloma.

Organizatorji so napovedovali "največji diskožur v Sloveniji" in nekaj podobnega smo tudi doživeli, saj tisto, kar v naši deželi po navadi označujejo z besedo "disko", (žal) ni nič podobno disku skupine Hercules and Love Affair.

Malce pa je razočaralo le to, da so se Hercules and Love Affair v Ljubljani predstavili zgolj z DJ-setom, saj so prišli brež žive glasbene spremljave. In namesto dolgonoge transseksualne dive Nomi Ruiz sta na odru divje "otresali" divi Shaun in Daniella v, milo rečeno, zanimivih opravah: prvi (da, ta diva je moškega spola) v kombinaciji svetlečih pajkic in ogrinjala z živalskim potiskom, druga (tu spol ni več tako samoumeven) v kombinezonu s pikami. Kim Ann, je bila v družbi dveh glamuroznih dolgonogih div videti resnično drobna, nosila pa je kar majico z lastno podobo in imenom.

V priloženem videoposnetku si oglejte izvedbo pesmi Blind.


Sveže in vredno ogleda
Nesporna glasbena vrhunca sta bili najbolj prepoznavni pesmi zasedbe – Blind, ki jo v izvirniku singla poje Antony Hogarty iz zasedbe Antony and the Johnsons, in You Belong (nekakšna himna v slogu najboljših časov chicaškega housa), pri kateri resnično nihče v dvorani ni ostal pri miru. Pa čeprav je bilo povprečje obiskovalcev izjemno "skulirana" ljubljanska množica, iz katere je po navadi težko izvabiti kaj več kot "skulirano" pozibavanje.

Po koncu uradnega dela koncerta je večstoglava šišenska množica zahtevala še, kar je pokazala z udarjanjem z nogami ob tla dvorane. "Herkuli" so se (žal samo enkrat) vrnili in presenečeno razkrili, da zanje še nihče ni udarjal ob tla z nogami … Dali so nam tudi kompliment, omenjen v uvodu. Za ogrevanje pred koncertom in "after party", ki pa je bil najbolj množičen kar na prostem pred prizoriščem, kjer se pač sme kaditi, je skrbela ekipa Sindikat.

Ocena: sveže in vredno ogleda. Če ste dogodek zamudili, vam je lahko žal. Čas je že bil, da Slovenija dobi alternativo tistim že pregovornim petkovim diskovečerom in vseprisotni jugonostalgiji.

V fotogaleriji si oglejte nekaj utrinkov z dogodka, po katerem so se člani zasedbe družili z oboževalci.

Blind