Dež študentov pri zabavi ne ovira. Foto: MMC RTV SLO
Dež študentov pri zabavi ne ovira. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Premier Pahor je glasno žugal študentom, ki po njegovem mnenju niso pripravljeni na dialog. Foto: MMC RTV SLO
Študentje Pahorja dočakali z žvižgi
Študenti izžvižgali Pahorja, ta jih poziva k oliki

Škisova tržnica, že tradicionalna 13. študentska prireditev, ki jo vsako leto pripravi Zveza študentskih klubov Slovenije, se je tudi letos kljub dežju (ki je zelenico spremenila v blatno preprogo) začela s predstavitvijo 55 klubov, ki delujejo v okviru zveze, za popestritev uvodnega dela dogajanja pa so poskrbele mažoretke.

V večernem delu Škisove tržnice bodo obiskovalci uživali v zvokih elektronske in druge glasbe. Reportažo iz večernega dela boste na MMC-ju lahko prebrali jutri.

Na malem odru bodo nastopili:
- Disco Bros,
- Blue&Deep,
- Manueldark vs. Spinne,
- Gramophonedzie.

Na glavnem odru pa:
- zmagovalci Škisolova – Division,
- Tide,
- Kosta, Hamo & Tribute2Love,
- Lollobrigida,
- Zaklonišče prepeva,
- Magnifico & Turbolenza,
- Dubioza Kolektiv.

V središču študentske stojnice
Osrednji del vsakoletne prireditve, ki bo letos trajala do 2. ure zjutraj (zvečer bodo obiskovalci lahko uživali v nastopih številnih glasbenih skupin), so seveda stojnice, na katerih se klubi predstavljajo "s kulturnimi in etnološkimi značilnosti kraja, iz katerega prihajajo" oz. v prevodu s hrano in (če je le mogoče, alkoholno) pijačo.

Na stojnicah študenti svojim kolegom večinoma ponujajo (domače) suhomesnate izdelke, kruhke, sir, golaž, razne piškote in druge sladkarije, tisti najbolj ozaveščeni o zdravi prehrani pa tudi jogurte.

Pahor deležen glasnih študentskih žvižgov
Vsako leto besedo dobijo tudi častni govorniki. Letos so bili štirje - premier Borut Pahor, minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik države Danilo Türk, ki pa je moral v zadnjem trenutku zaradi drugih obveznosti udeležbo odpovedati, zaradi česar je njegovo sporočilo prebral zadnji izmed govornikov, predsednik Zveze študentskih klubov, Marko Funkl.

Posnetek začetka Pahorjevega govora si oglejte v videu na desni.

Študenti obeh predstavnikov vlade tudi zaradi nestrinjanja z napovedanim zakonom o malem delu niso najbolje sprejeli - ob napovedi govorov so se namreč začeli glasni žvižgi, ki niso potihnili niti, ko je besedo dobil najprej Ivan Svetlik, pozneje pa tudi premier Pahor. Ta je študente večkrat pozval, naj mu dovolijo do besede, nato pa jih okrcal, da ne poznajo olike.

Pahor: Želim si dialoga
V svojem govoru je zagotovil, da si želi dialoga, ob tem pa študente opomnil, da mu z žvižgi nakazujejo, da pogovora nočejo. "Sem vas že kdaj zavrnil, ko ste zaprosili za pogovor z mano? Sem vas?" je vprašal Funkla, ki je odgovoril: "Res je. Gospod Pahor si je vedno vzel čas za nas. Tega pa ne bi mogel reči za ministra Svetlika," s čimer je požel glasen smeh in aplavze.

Še najspravljivejši je bil župan Janković, ki je vsem skupaj zaželel čim boljšo zabavo v, kot pravi, "najlepšem mestu na svetu". Ta študentska prireditev je sicer najbolj množična, saj se je vsako leto udeleži okoli 15.000 mladih, poleg tega pa je ena redkih zabav, ki ustreza študentskim žepom - torej brezplačna.

Študentje Pahorja dočakali z žvižgi
Študenti izžvižgali Pahorja, ta jih poziva k oliki