V decembrske dni so se nasmejane spustile tudi vražje Slovenke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V decembrske dni so se nasmejane spustile tudi vražje Slovenke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Za glasbeni uvod v dogajanje v prestolnici so poskrbeli Tabu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Še pred odštevanjem, ko bo smreka sredi Prešernovega trga zasijala v vsej svoji svetlobi, se je na obrobju mesta - sredi nakupovalnega središča - začel širiti decembrski duh. Posvetile so praznične luči, poleg tega pa je zažarela tudi simbolična 110-metrska skakalnica, ki se vije iz največje stavbe v prestolnici. Simbolična skakalnica se po svojih merah kosa s skakalnico v Ljubnem ob Savinji, kjer bosta februarja 2013 potekali FIS-tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske. Prav s tem namenom so "skakalnico" prve preizkusile vražje Slovenke. Tudi tokrat neustrašne pred višino so se po hrbtišču "skakalnice" zapeljale kar z gumijastimi obroči. In to le nekaj minut za tem, ko so posvetile luči na navideznem zaletišču.

Ob odprtju "Ljubnega v Ljubljani" pa prižiga luči, ki se ga je udeležil tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković (ob nekaj skromnih ploskih ob prihodu), ni zaznamovala le prisotnost neustrašnih skakalk, ampak tudi koncertno ogrevanje v hladnejše dni, ki prihajajo. Ta čast je letos pripadla članom skupine Tabu, ki so v svoj repertoar za vse naključno mimoidoče in svoje zveste spremljevalce pripravili splet vsem dobro znanih melodij, kjer je bil manjši poudarek predvsem na skladbah iz začetnih obdobij, tj. albumov Tabu (2000) in Male nore ideje (2002). Manjkale pa niso niti najbolj prepoznavne skladbe z albumov Lun(lagun ter novejše skladbe, kot so 42, Oblak za dva, Supersong, Skrivnost, Namesto srca, Poljubljena, Pesek in dotik, Romanje, Moje Luči ...

Sezona stiskanja priljubljenega vročega napitka v rokah namesto ploskanja na prostem je tako odprta. Poskakovanje pa je bilo - vsaj sinoči - bolj ali manj prepuščeno prvemu glasu Tabujev. A led je bil prebit.