Mis Škotske Jennifer Reoch (levo) in mis Anglije Alize Lily Mounter (desno) sta med preživljanjem časa v Edinburghu kot predstavnici mest gostiteljic tako pozirali ob enem izmed najizrazitejših simbolov Škotske - možu v kiltu. Foto: EPA
Mis Škotske Jennifer Reoch (levo) in mis Anglije Alize Lily Mounter (desno) sta med preživljanjem časa v Edinburghu kot predstavnici mest gostiteljic tako pozirali ob enem izmed najizrazitejših simbolov Škotske - možu v kiltu. Foto: EPA
Lana Mahnič Jekoš
Lana Mahnič Jekoš (skrajno desno) v družbi (od leve proti desni) mis Poljske (Angelike Ogryzek), Slovaške (Michaele Ňurcikove) in Ukrajine (Jaroslave Kurjača). Foto: Ideja Ideja
Mis Slovenije (Lana Mahnič Jekoš in mis Slovaške (Michaela Ňurciková).
Mis Slovenije Lana Mahnič Jekoš (levo) in mis Srbije Milica Tepavac (desno) med poziranjem pred edinburškim gradom. Foto: Ideja Ideja
Jennifer Reoch
Mis Škotske Jennifer Reoch je s preostalimi 122 lepoticami zapustila deželo kiltov že v četrtek. Foto: EPA

Lana Mahnič Jekoš je po slavju ob drugem mestu svoje ekipe oranžnih (v kateri so bile poleg slovenske misice še Ukrajinka, Slovakinja, Poljakinja in Srbkinja) na športnih škotskih igrah v skupinskih disciplinah ostala brez uvrstitve med finalistke izbora za mis nadarjenosti (mis talent). "Seveda mi je žal, vendar pomembno mi je to, da sem poskusila in da sem dala vse od sebe. Več ne bi mogla narediti, vse ostalo je v rokah žirije," je dejala Lana za MMC.

Spomnimo: Lana se je predstavila žiriji na izboru za mis talenta s sodobnim plesom, ki ji ga je sestavil priznani plesalec Igor Sviderski. "Za to točko sem nosila krasen dres, ki mi ga je oblikoval mehiški oblikovalec Joel Loyo, ki zdaj dela v Sloveniji. Pravkar se pripravlja na svojo drugo modno revijo v prestolnici," je v enem izmed prejšnjih pogovorov za MMC pojasnila Lana.

Finalni izbor za mis sveta bo RTV SLO 2 predvajal 6. novembra ob 21.30.

Letos je žirija v primerjavi s preteklimi leti v finalni izbor uvrstila kar enajst deklet namesto deset, saj je bila po poročanju uradne spletne strani mis sveta odločitev zelo težka. Tja so se tako uvrstile mis Paragvaja, Litve, Gvatemale, Kitajske, Deviških otokov, Kazahstana, Svetega Bartolomeja, Indonezije, Portorika, Ukrajine in Čila.
"Vsa dekleta, ki so izbrana za polfinale, so zelo dobra, vendar vseeno mislim, da mis Čila, Portorika in Deviških otokov nekoliko izstopajo," napoveduje Lana pred izborom lepotice z največjim talentom, ki bo potekal v ponedeljek na dobrodelni večerji Lepota z namenom (Beauty with a Purpose).

Lano osupnili možje v kiltih
Sicer pa so lepotice deželo kiltov zapustile že v četrek. Na Škotskem so obiskale edinburški grad, muzej in mogočni grad s kraljevo palačo, dom zadnje škotske kraljice. "Tudi narava in arhitektura na Škotskem sta me pozitivno presenetili. Ljudje so zelo prijazni in življenje tam se mi je zdelo povezano z naravo. Na Škotskem smo imeli tekmovanje za mis športa in različne kulturne in druge dogodke: škotsko večerjo in ples ob njihovi glasbi, poskušali smo razne škotske lokalne proizvode ter obiskali edinburški grad. Na sploh smo se imele lepo, vendar še vedno ne razumem, kako so moški zdržali v svojih 'kiklah' oz. kiltih v tem mrzlem vremenu," je svojo škotsko dogodivščino opisala Lana.

Dnevi do finala minevajo vedno hitreje
Ob vrnitvi v London se je Lana najbolj razveselila hotela, v katerem bivajo dekleta. Danes so organizatorji lepotice popeljali na Univerzo v Cambridgeu, kjer so se spoznale s tamkajšnjimi študenti in sodelovale v debati na temo družabne odgovornosti. Nato pa je sledila dobrodelna tekma v “puntingu” (tekmovanju s plovili, ki so jih nekoč uporabljali za prevoz tovora v Cambridgeu) po reki Cam.

Nekaj utrinkov iz Škotske si lahko ogledate spodaj (vir fotografij: EPA in Ideja Ideja).