Lorella Flego bi v vsaki kolekciji lahko našla kakšen kos zase, kljub vsemu pa se ji zdi, da se ljubljanski teden mode ne more primerjati s tujimi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lorella Flego bi v vsaki kolekciji lahko našla kakšen kos zase, kljub vsemu pa se ji zdi, da se ljubljanski teden mode ne more primerjati s tujimi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tomaž Mihelič
Tomaž Mihelič je navdušen nad odličnimi manekenkami iz modne agencije, s katero sodeluje v zadnjem letu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tjaša Stanič (levo) z eno izmed nastopajočih manekenk na ljubljanskem tednu mode. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Drugi dan ljubljanskega tedna mode v Kinu Šiška je postregel kar z dvema sklopoma modnih revij. Pozno popoldne so svoje kolekcije predstavili Maja Štamol, Simona Lampe, Miro Mišljen, Maja Ferme, Mojca Celin, Alice Bossman in krznarstvo Eber, večerna modna revija pa je prikazovala pomladno-poletne kolekcije oblikovalcev oziroma znamk Nelizabeta, Nioka, Nena Florjančič, Dajana Ljubičič, Ana Jelinič, Aleksandra Brlan in Sofia Nogard.

Obema modnima revijama je seveda sledilo druženje v preddverju, kjer so si obiskovalci lahko izmenjali mnenja o tem, kar so videli, ali se zabavali ob brezplačnih džintonikih in v nasprotju s prvim dnem, ko je didžej vrtel popuspešnice iz osemdesetih, malce sodobnejših plesnih popevkah.

Na fotografske objektive pripravljenih estradnikov in modnih strokovnjakov je bilo tudi tokrat precej in nekatere izmed njih smo prosili, da pokomentirajo predstavljene kolekcije in celotno dogajanje že tretjega tedna mode pri nas.

"Moda ne izhaja iz Slovenije, je doma v tujini"
Poznavalka mednarodnega modnega prizorišča in voditeljica oddaje Bleščica Lorella Flego nam je povedala, da je uvedba Fashion weeka v Ljubljani "absolutno zanimiva", organizacija pa po njenem mnenju ni boljša le iz leta v leto, ampak tudi iz dneva v dan. Kljub vsemu meni, da je primerjava s tujino nemogoča:

"Moda ne izhaja iz Slovenije, je doma v tujini. V Italiji, Franciji, ZDA, Londonu … Revije tam so seveda čisto drugačne. Gre za veličastno scenografijo, nastopajo manekenke svetovnega slovesa, poleg tega pa ena znamka predstavi od šestdeset do osemdeset kosov."

Lorelli, ki priznava, da osebno prisega na barve in se izogiba črnini, je bilo iz vsake kolekcije všeč po nekaj kosov, do zadnjega sklopa revij (ki naj bi se ga poznavalci zaradi oblikovalcev, kot sta Matevž Faganel in znamka JSP, letos tudi najbolj veselili) pa ne goji posebnih pričakovanj: "Izkušnje so mi večkrat pokazale, da je včasih tako, da se mladi dizajnerji celo bolj angažirajo od uveljavljenih, ker si morda bolj prizadevajo, da je kolekcija uspešna. Morda vložijo več truda, inspiracije, pa so zanimivejše. No, verjamem, da bo dobro."

Tomaž Mihelič: ponosen na odlične manekenke
Novinar, ki se v zadnjem letu kali tudi kot modni agent pri agenciji Immortal, Tomaž Mihelič je včerajšnjo večerno modno revijo obiskal v družbi publicistke in pisateljice Vesne Milek, med predstavljanjem kolekcij pa je manekenke večkrat spodbujal tudi z glasnim odobravanjem. To se mu zdi nekaj povsem običajnega: "Seveda. Sem eden izmed tistih, ki so sproščeni in vedo, kaj so in kdo so, poleg tega pa niso obremenjeni s tem, v kateri vrsti sedijo. Kdo ne bi bil ponosen, da ima tako odlične manekenke in manekene, kot jih ima naša agencija." Tomažu se je na drugem dnevu tedna mode sicer zdela fantastična oblikovalka Simona Lampe, pohvalil je tudi krznarstvo Eber in Majo Ferme, "perfektna" pa se mu zdi tudi kolekcija Ane Jeličič.

Tjaša Stanič: "Vedno boljši smo"
Proti koncu zabave smo pred vhodom ujeli tudi Tjašo Stanič, slovensko manekenko z bogatimi mednarodnimi izkušnjami. Kot na prejšnjih ljubljanskih tednih mode je Tjaša tudi tokrat zadolžena za izbor modelov. Zaradi vpetosti v organizacijo predstavljenih kolekcij ni želela komentirati, vsekakor pa nam je z veseljem zaupala, da opaža napredek pri izvedbi celotnega dogodka: "Modna pista je tokrat bolj razgibana, zaodrje funkcionira bolje. Skratka, vedno boljši smo." (smeh)

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate, kateri znani obrazi so se na drugem večeru slovenskega tedna moda nastavili našemu fotografskemu objektivu.