Priprave na viteški dvoboj so vedno napete. Foto: MMC RTV SLO
Priprave na viteški dvoboj so vedno napete. Foto: MMC RTV SLO

Pri Predjamskem gradu so namreč že 16. pripravili Erazmov viteški turnir, na katerem so se obiskovalci lahko za en dan preselili v 15. stoletje, ko je tam živel še vitez Erazem Predjamski. Legenda o Erazmu Predjamskem se je začela, ko se je avstrijski cesar Friderik III. odločil, da Erazma ujame, zato je nad grad, kamor se je ta zatekel, poslal vojsko pod poveljstvom tržaškega glavarja Gašperja Ravbarja. Oblegali so ga leto in dan ter spodaj hirali od nemoči in jeze, Erazem Predjamski pa je prek skrivnih rovov kopičil zaloge hrane in zavojevalcem celo ponujal hrano, pečenega vola ter sveže nabrane češnje.

Največjo srednjeveško prireditev pri nas, ki jo je povezoval Peter Poles, si je letos ogledalo približno sedem tisoč obiskovalcev, ki so jim 15. stoletje pričarali trgovci glumači, zastavometalci, grajska gospoda, dvoboji vitezov mečevalcev in vitezov konjenikov, pa grajski norček ter še kdo, saj je sodelovalo več kot 250 nastopajočih posameznikov in skupin iz Slovenije, Italije in Hrvaške.

Kot se za srednji vek spodobi, so na tržnici prodajali svoje izdelke mojstri starih obrti, v grajski taverni pa so kuharski mojstri po starih receptih na srednjeveški način poskrbeli za lačne obiskovalce. Srečnemu izžrebancu bodo pripravili praznovanje rojstnega dne v Predjamskem gradu s pravo srednjeveško pogostitvijo, izbrali in nagradili so najizvirnejši srednjeveški otroški kostum, nagrada je čakala prav vsakega otroka v srednjeveškem kostumu, grajske gospodične pa so se viteških bojih potegovale za prestižno krono "najzalejše".

Nekaj utrinkov z letošnjega Erazmovega viteškega turnirja si lahko ogledate tudi v spodnji fotogaleriji!