Gospodarsko razstavišče je po dolgem času znova gostilo dolenjski ponos. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gospodarsko razstavišče je po dolgem času znova gostilo dolenjski ponos. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dan D
Na oder Cvičkarije se je znova vrnil stari 'inventar' prireditve - skupina Dan D. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kingston
Za vročico sredi hladnega večera so poskrbeli Kingstoni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mladi Dolenjci
Sklepne viže so pripadle Mladim Dolenjcem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Cvičkarija
Prav Mladi Dolenjci so zavrteli zbrane v ritmu polke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Večerni del Cvičkarije se je letos preselil iz stopničastih Križank na ravninsko dvorišče Gospodarskega razstavišča, lučaj stran od razstave Razkrita telesa. Odločitev organizatorjev se je izkazala za pravilno, saj je v primerjavi s preteklim letom veliko več obiskovalcev glasbene nastope pospremilo tik za zaščitno ograjo pod odrom in obrnjenih proti nastopajočim. Tako se niso za vsako ceno oklepali šanka, ampak precej živahneje prisostvovali prazniku rujne kapljice.

Za to so poskrbeli nastopajoči. Na odru so se tako zvrstili Bottomline, Ana Pupedan, Dan D, Kingston in Mladi Dolenjci. Neprijetni tišini oziroma odmevanju poljubne zvočne kulise iz zvočnikov med odmori so se organizatorji spretno izognili s posebnimi glasbenimi gosti na stranskem odru. Tako so tišino preganjali Vlado Kreslin (ki bo mimogrede nastopil na koncu Cvičkarije v Novem mestu), Zoran Predin in raper Zlatko.

Pred vhodom tradicionalno "kampiranje"
Prizorišče se je ob našem prihodu - ob 22. uri - še polnilo. Vsi tisti, ki so zamudili priložnost, da bi prišli brezplačno na prizorišče do 20. ure, so raje ostali pred vrati in kampirali ob ograji. Vsi tisti, ki pa so jih zamikali alkoholni hlapi (cena alkoholnih pijač se je gibala med enim in osmimi evri, voda je bila evro, za liter vina so morali odšteti osem evrov, pol litra piva je stalo 2,5 evra) in hrana, ki jo je bilo mogoče dobiti na študentski bon, pa so po 21. uri morali odšteti pet evrov za vstopnino.

Dan D po premoru znova koncertno dejavni
"A ste spili že dovolj cvička, da pojete še bolj," je bil eden izmed nagovorov Tokaca, ki je ogreval zbrane v vedno bolj hladnem večeru ob ritmih uspešnic, kot so Jutranja, Čas, Lovesong, Problem, Google me, Počasi. Čeprav ne najbolj poskočne skladbe so zbranim ponujale zvočno kuliso za nazdravljanje, poskakovanje na mestu ter slalom med praznimi plastičnimi kozarci in litrskimi plastenkami. "Za zdaj voham le marihuano, če ima kdo viski, vrzite na oder. Jaz sem svoj zavojček pozabil doma," je nagajivo nagovarjal zbrane pevec skupine Dan D, potem ko se še niso - po njegovih besedah - približali vzdušju prejšnjega leta. Skupina sicer lani ni nastopila v Ljubjani, saj je morala odpovedati nastop zaradi bolezni Tokaca.

Obiskovalci so se precej bolj razživeli po Predinovem vložku, kjer niso manjkali zimzeleni Praslovan, Zarjavele trobente in Zdravljica. Na oder so v nadaljevanju večera prišli obujevalci spomina na nepozabne študentske zabave, absolventske izlete, večere v klubih ... Kingston. Ko bo padal dež, Mini bikini, Bosa noga (ob vložku Ai Se Eu Te Pego), Pusti sonce v srce, Vzemi vse, Ko sije luna na obalo (ob vložku No Woman No Cry), Non stop, Hotel Modro nebo in Cela ulica nori so sicer nenabito polno dvorišče Gospodarskega razstavišča spravile k norenju.

Umirile so jih šele Zlatkove rime pred dokončnim vrhuncem s čim drugim kot kozarcem v roki in ob zvokih harmonike na odru. Za to so poskrbeli Mladi Dolenjci, ki so 'razplesane' (prostora za ples je bilo dovolj) popeljali v novo jutro ter jih po Nocoj je druga rekla mi, Slakovem Čebelarju in drugih narodno-zabavnih vižah pustili lačne ob enih zjutraj, ko se je dogajanje na prostem končalo.

Že popoldne pester program
Cvičkarija je sicer odprla svoja vrata že sinoči točno ob poldne, ko so obiskovalce do večernih ur na Pogačarjevem trgu zabavali glasbena skupina Kontrabant, mažoretni klub Takt, folklorna skupina Plamen in šentjernejski pihalni orkester. Predstavili so se tudi rokodelci in vinarji, v tem času pa je potekala tudi pokušnja dolenjskega bisera svetlordečkaste barve z rubinastim odtenkom.

Ljubljana zdaj štafetno palico predaja Mariboru, kjer se bo dolenjska rujna kapljica točila 24. aprila. Nato pa se 12. maja vrača v Novo mesto, kjer bo tudi veliki zaključek.

Več utrinkov iz ljubljanskega dogajanja pa si lahko ogledate spodaj.