Letošnja usodna ženska je aktivista na področju ozaveščanja o raku dojk, voditeljica in manekenka Nataša Dobelšek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Letošnja usodna ženska je aktivista na področju ozaveščanja o raku dojk, voditeljica in manekenka Nataša Dobelšek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Temnolaska, ki se je morda spomnite tudi kot nekdanje voditeljice žrebanj iger na srečo, zadnja leta se ukvarja z manekenstvom, spozna pa se tudi na turizem (diplomirala je iz organizacije turizma), je naslov najbolj fatalne ženske pred nosom "speljala" drugim nominiranim: pevkam Nataliji Verboten, Hannah Mancini, Maši Medik, Maji Keuc, mojstrici joge Savini A. Ritter, glasbenicama Katarini Habe iz skupine Katrinas in Vesni Zornik iz zasedbe Katalena, voditeljici Ani Tavčar Pirkovič ter manekenki in voditeljici Luciji Gubenšek.

Dobelškova si je naklonjenost in simpatije številnih Slovencev in Slovenk pridobila pred nekaj meseci, ko je razkrila, da se je odločila za preventivno odstranitev in rekonstrukcijo svojih do tedaj zdravih dojk. Težko odločitev je sprejela, ker sta zaradi raka dojk umrli njena mati in teta, zdravniki pa so tudi v njenem genskem zapisu prepoznali gen Brca 1, zaradi česar bi za isto boleznijo lahko zbolela tudi sama.

Femme fatale: Ženska, ki jo opazijo, pa ne vedo, zakaj
Za novorazglašeno femme fatale je usodna ženska tista, "ki je za zunanje opazovalce večkrat izjemno zanimiva in opazna, pa še sami ne vedo, zakaj". "Njene karizme in izžarevanja se pač ne da definirati. Iz nje veje čutnost, ker je to njena vrlina, rojena pa je bila s posebnim občutkom za stvari, ki jih je verjetno skozi življenje še dodatno razvila in oplemenitila," je za revijo Eva, ki pripravlja izbor, še opisala svoje dojemanje usodne ženske.

Dobelškova je tako stopila v čevlje lanske zmagovalke, plesalke Nike Kljun, za nagrado pa je med drugim prejela svoj portret, ki ga je naslikal priznani slikar Jure Cekuta.

Za femme fatale so bile do zdaj, poleg že omenjene lanske zmagovalke Nike Kljun, izbrane: Tanja Ribič (2004), Živa Vadnov (2005), Sanja Grohar (2006), Nina Ivanič (2007), Bernarda Žarn (2008) in Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy (2009).