Pogumna, pravična, pridna in predvsem dobra poznavalka vinogradništva ter vinarstva so bili atributi, ki so ji nadeli kraljevsko krono Vinske kraljice Slovenije 2013. Foto: Organizator
Pogumna, pravična, pridna in predvsem dobra poznavalka vinogradništva ter vinarstva so bili atributi, ki so ji nadeli kraljevsko krono Vinske kraljice Slovenije 2013. Foto: Organizator
Neža Pavlič
24-letna absolventka mariborske pravne fakultete si želi postati odvetnica, a to leto bodo njene misli bolj pri nalogah vinske kraljice. Svojo prvo nalogo je Neža že opravila - za svoje vino je izbrala pozno trgatev renskega rizlinga, letnik 2009. Foto: Organizator

ot 17. vinska kraljica Slovenije za leto 2013 je nacionalni vinski kroni in njenemu poslanstvu prisegla Neža Pavlič iz Doberneža pri Slovenskih Konjicah.

Absolventka mariborske pravne fakultete, ki je na prestolu kraljice žlahtne kapljice nasledila Martino Baškovič, bo tako leto dni združevala slovenske vinorodne dežele in skrbela za promocijo slovenskih vin, vinogradništva, slovenskega turizma in kulturne dediščine.

V svoji prisegi in nagovoru je 24-letna energična temnolaska obljubila, da bo predano predstavljala in zastopala Slovenijo kot vinorodno deželo z izjemno kulturno dediščino, širila kulturo pitja in ozaveščala mlade o posebnem odnosu do vina.

Naloge vinske kraljice
Ponosno bo razglašala svoje poslanstvo, ki si prizadeva za dvig kulturne ravni pitja vina z zmernim, prijetnim, doživetim in predvsem zdravim uživanjem, kar lahko dosežemo le, če o vinu vemo več kot le to, da je prijetna alkoholna pijača. Zavzela se je za to, da bo vse tri vinorodne dežele - Podravje, Posavje in Primorsko - zastopala enakovredno in z vsem spoštovanjem do vseh slovenskih vinogradnikov in vinarjev, saj izjemno ceni njihov trud in srčno predanost svojemu delu. Dejala je, da se zaveda, da ima vsaka kapljica, pridelana na naši zemlji, svojo zgodbo in da vsaka steklenica vina nosi v sebi sonce. Le prisluhniti ji je treba.

"Vinska kraljica je institucija"
Novo vinsko kraljico sta okronala Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, in minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič.

Erjavec je poudaril, da je vinska kraljica Slovenije del institucije, ki jo gradijo vinogradniki ter vinarji in v katero jih povezuje Pomurski sejem. Vinska kraljica Slovenije v svojem enoletnem mandatu vsakokrat zastopa to institucijo tako, da skrbi za dvig vinske kulture, promovira Slovenijo kot zanimivo vinsko in turistično destinacijo, širi to poslanstvo na različnih dogodkih in v medijih, s tem pa izboljšuje prepoznavnost svojih pokroviteljev, vseh sodelujočih vinogradnikov in vinarjev ter njihovih vin.

Novo vinsko kraljico je na njenem domu obiskala tudi ekipa TV Slovenija, več o Neži pa lahko izveste v spodnjem videu.

Slovenija dobila 17. vinsko kraljico
Slovenija dobila 17. vinsko kraljico