Jurij Zrnec se je vrnil v medijski prostor po krajši odsotnosti zaradi zdravstvenih težav. Sinoči se je tako udeležil podelitve gongov in tudi sam odnesel domov nagrado. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jurij Zrnec se je vrnil v medijski prostor po krajši odsotnosti zaradi zdravstvenih težav. Sinoči se je tako udeležil podelitve gongov in tudi sam odnesel domov nagrado. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dobitniki gongov 2011
Med nagrajenci so se znašli voditelj Odmevov Slavko Bobovnik, igralec Bojan Emeršič, voditelj Marko Potrč, pevka Tanja Žagar, trio Eroika, igralec Jurij Zrnec ter režiserja Metod Pevec in Mitja Okorn. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slavko Bobovnik
Gong v kategoriji voditelja informativnega programa je šel v roke Slavka Bobovnika. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Metod Pevec
Nagrado za posebne dosežke je prejel režiser Metod Pevec za svoj dokumentarni film Aleksandrinke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marko Potrč in Desa Muck
Prireditev sta povezovala Marko Potrč in Desa Muck. Potrč je skrbel za pogovore z zmagovalci, med katerimi so zbrani lahko slišali precej zanimivih stvari o prejemnikih nagrad, medtem ko je Muckova skrbela, da so šle nagrade v prave roke, ko jih je nosila drugo za drugo na oder. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mirjam Tola in Lara Baruca
Za glasbene vložke sta skrbeli operna pevka Mirjam Tola in poppevka Lara Baruca. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Igralec Jurij Zrnec se je vrnil v medijski prostor zmagoslavno. Na podelitvi Vikendovih gongov popularnosti je slavil v kategoriji igralcev. Sinoči pa je poleg nagrade požel – predvsem na račun duhovitosti - tudi največ aplavzov.

"Tako kot v karieri športnika, glasbenika pomenijo nagrade priznanje za dobro delo - pravilno delo in pravilno izbrano pot. Korektnost, marljivost, pridnost - to je to, po mojem mnenju,"
je o pomenu nagrad ustvarjalcem medijskega prostora za MMC dejal Zrnec, ki okreva po svojih težavah z zdravjem. Zbrane na podelitvi je znova navdušil s svojimi kratkimi, a še kako duhovitimi izjavami v pogovoru z voditeljem večera.

Poleg gonga za najboljšega igralca so sinoči podelili še pet nagrad po izboru bralcev, ki jih uredništvo priloge Dela in Slovenskih novic Vikend podeljuje vse od leta 1997, ko je prvega (in edinega, ki so ga podelili) gonga prejela nekdanja voditeljica na Televiziji Slovenija Eva Longyka.

Čast RTV Slovenija je tokrat ohranil voditelj Odmevov Slavko Bobovnik, ki je slavil v kategoriji najboljšega voditelja informativnega programa. Med voditelji razvedrilnega programa je bralce letos najbolj prepričal igralec Bojan Emeršič, medtem ko je v kategoriji najboljšega radijskega voditelja (v popolnoma moški konkurenci) slavil Marko Potrč.

Že drugo leto zapored je nagrado domov odnesla Tanja Žagar, ki je tudi letos prekosila svojo "konkurenco" med pevci. "Ta nagrada mi pomeni zelo veliko priznanje in spodbudo za nadaljnje delo, sploh zato, ker so mi ga podelili moji poslušalci in poslušalke oz. publika, zaradi katere lahko sploh ustvarjaš, tako da sem počaščena in presrečna. Komaj čakam, da odnesem svoj drugi gong domov, ker ga tisti od lanskega leta nestrpno pričakuje," se je za MMC malce pošalila Žagarjeva.

Najljubša skupina je trio

Nagrada za najboljšo skupino pa je šla v roke tria Eroika. Po njo pa je prišel le baritonist Matjaž Robavs, saj se je Aljaž Farasin gostoval na zagrebškem opernem odru, Metod Žunec pa je bil na koncertu z orkestrom. "Prejeti nagrado - če je iskrena - je vedno potrditev tega, da si delal dobro ... da ljudje tvojo zgodbo nekako vzamejo za svojo. Seveda pa je tudi spodbuda za nadaljnje delo," je dejal za MMC Robavs.

Posebni nagradi dvema režiserjema

A ne le bralci, svoje "zmagovalce" so izbrali tudi v uredništvu omenjenih medijev. Gong ustvarjalnosti je pripadel režiserju Metodu Pevcu za film Aleksandrinke. Ta posebna nagrada uredništva je namenjena posameznikom ali skupinam, ki so s "svojim delovanjem obogatili medijsko oziroma zabavno krajino in si za svoje dosežke v preteklem letu zaslužijo posebno omembo".

"Kadar dobiš eno takšno priznanje, dobiš potrditev za občutek, na kateri poti si, in dobiš občutek, da si na pravi poti. V tem ni nič slabega. Treba pa je biti pri nagradah tudi previden. Nagrade so lahko pot v samovšečnost. Ta pot v samovšečnost je pa konec. Vedno je treba pri vsakem novem projektu začeti od začetka in to s prepričanjem, da si res nepomemben začetnik, ki se vedno znova loteva nečesa, kar je zares težko. Če vstopaš v neki nov projekt z občutkom, da si pomemben, uspešen, dober, je to najkrajša pot do neuspeha. To je ta paradoks, v katerem živimo. Ves čas moramo biti nezadovoljni s sabo. Nagrade so pa neko manjše olajšanje," je za MMC dejal Pevec.

Pevčev dokumentarni film se že prihodnji teden seli na male zaslone. Ogledali si ga boste lahko v sredo ob 20. uri na Prvem programu Televizije Slovenija. Še pred tem pa si boste na MMC-ju lahko prebrali pogovor z njim.



Posebno priznanje pa so na uredništvu podelili tudi režiserju Mitji Okornu za film Pisma sv. Nikolaju. "Mitja Okorn je pred leti nase opozoril s prvencem, ki je v slovenski filmski prostor prinesel sproščeno svežino, zdaj pa je to ponovil še enkrat, le da je garažno produkcijo zamenjal z za naše razmere visokoproračunsko. Z vsestransko izpiljenim filmom, v katerem režisersko suvereno krmari kompleksne zgodbe, je dokazal, da je mojster žanrske produkcije in da zna najti pristen stik z gledalcem," so nagrado Okornu obrazložili v uredništvu. Okorn pa se je ob prejemu nagrade pošalil, da to ni dober znak, kajti to je bilo prvič, da je v Sloveniji prejel kakšno priznanje. Ob tej posebni priložnosti pa je tudi snel čepico s svoje glave.

Brez pretirane filozofije: zgolj zabava
Sama podelitev – ki je številne navdušila s svojo preprostostjo in domiselnostjo – je potekala sinoči v centru urbane kulture – Kinu Šiška. Program, ki se je začel po sprejemu oz. po udarcu gonga, ob 20. uri, sta povezovala voditelj (in sinočnji nagrajenec) Potrč in igralka Desa Muck.

Pozornosti vseh obiskovalcev v Katedrali - okoli 270 se jih je zbralo - je s svojim nastopom pritegnila operna pevka Mirjam Tola. Brez nepotrebnih besednih monologov je Muckova razglasila prvega nagrajenca večera - Potrča - in mu "za kazen" naložila vodenje podelitve. S pomočjo krajših videov, v katerih so naključno izbrani ljudje na ulici sodelovali v anketi, kako dobro poznajo nominirance, so ustvarjalci prireditve nasmejali marsikaterega oboževalca. "Spoštujem ga kot glasbenika, ampak poslušal ga pa ne bi več kot dve uri," je tako dejal anketiranec v videu, potem ko so ga vprašali po nominirancu v kategoriji pevcev Vladu Kreslinu.

V takšnem šaljivo-sproščenem vzdušju se je tudi odvila celotna podelitev. Za glasbeni pridih pa je poleg Tole poskrbela še zadnje čase malo manj medijsko izpostavljena pevka Lara Baruca (zapela je Dream a Little Dream of Me). Za sam konec pa sta še obe pevki združili svoje moči v priredbi Let Me Entertain You.
Po uri in pol uradnega programa se je druženje nadaljevalo v predprostoru Katedrale ob zakuski.

KategorijaNominiranciZmagovalec
Voditelj/voditeljica televizijskega informativnega programaJani Muhič, Slavko Bobovnik, Matjaž Tanko, Karmen W. Švegl, Edi Pucer, Darja Zgonc in Petra KerčmarSlavko Bobovnik
Voditelj/voditeljica televizijskega razvedrilnega programaBernarda Žarn, Boštjan Romih, Bojan Emeršič, Vid Valič, Jasna Kuljaj, Tanja Bivic in Peter PolesBojan Emeršič
Radijski voditelj/voditeljicaAndrej Karoli, Denis Avdić, Sašo Hribar, Marko Potrč, Ivan Lotrič, Jure Longyka in Sašo PappMarko Potrč
Igralec/igralkaJurij Zrnec, Jernej Šugman, Nina Ivanič, Boris Kobal, Polona Juh, Pia Zemljič in Katarina ČasJurij Zrnec
Pevec/pevkaNeisha, Maja Keuc, Tanja Žagar, Jan Plestenjak, Iztok Mlakar, Vlado Kreslin in Nina PušlarTanja Žagar
Glasbena skupinaČuki, Eroika, Kingston, Tabu, Siddharta, Dan D in KatalenaEroika
Posebni dosežki/Metod Pevec za dokumentarec Aleksandrinke
Posebno priznanje/Mitja Okorn za film Pisma sv. Nikolaju

Fotoutrinke s podelitve si lahko ogledate spodaj.