Evrovizijski TV-laboratorij bosta vodila Bernarda Žarn in Seku M. Conde. Foto: RTV SLO
Evrovizijski TV-laboratorij bosta vodila Bernarda Žarn in Seku M. Conde. Foto: RTV SLO
Maskota Evrovizijskega TV-laboratorija. Foto: NPO3
Rdeča Sonja belgijske televizije. Foto: RTV SLO
Nemški strah. Foto: RTV SLO
Enkrat si drzni. Foto: RTV SLO
Zmenek na slepo. Foto: RTV SLO
Teddy iz Kaj naj naredim, da me sprejmete? Foto: RTV SLO

Deset povsem novih konceptov oddaj treh evropskih javnih televizij si bodo lahko ogledali v soboto, 3. septembra, ob 19.30 na 2. programu TV Slovenija.

Gledalci bodo predvajane vsebine lahko ovrednotili s pomočjo vprašalnika, ki bo na voljo na posebni spletni strani www.tvlab.si, svoje mnenje o predvajanih pilotnih oddajah, ki so namenjene zlasti mlajšim gledalcem in gledalkam, pa bodo lahko izrazili tudi na družbenih medijih Facebooku in Twitterju ali na elektronski naslov tvlab@rtvslo.si.
Svoje ocene bodo lahko oddali še teden dni po predvajanju oddaj na TV SLO 2, ko bodo pilotne oddaje na ogled tudi na spletni strani. Ob tem velja poudariti, da bodo ocene slovenskih gledalcev upoštevane tudi v mednarodnem prostoru in bodo tako vplivale na ustvarjanje novih televizijskih formatov v širšem prostoru.

Gledalce bosta skozi zanimiv sobotni večer popeljala voditelja Bernarda Žarn in Seku M. Conde. Voditeljema se bodo s svojimi mnenji lahko prek telefona pridružili tudi gledalci in gledalke.
Kaj je Evrovizijski TV-Laboratorij?
Evrovizijski TV-Laboratorij je eksperimentalni, inovativni in ustvarjalni program, ki gledalcem omogoča soustvarjanje vsebine televizijskega programa. Projekt je bil zasnovan leta 2009 v okviru tematskega tedna televizijske hiše NPO 3, tretjega programa nizozemske javne televizije, ki je tako želela vzpostaviti stik z gledalci, predvsem tistimi, ki javne televizije po navadi ne gledajo, starimi od 15 do 35 let.

Poleg RTV Slovenije in nizozemske televizije NPO 3 letos v projektu sodelujeta še belgijska - flamska javna televizija VRT in nemška javna televizija ZDF.

VSEBINE PILOTNIH ODDAJ

Oddaja belgijske javne televizije VRT:
- Rdeča Sonja (Red Sonja)
Glavni lik v nanizanki je Odette, osamljena, nekoliko sramežljiva ženska petdesetih let. Težave nastopijo, ko Odettin mož v nesreči dobi hude poškodbe možganov. Da bi se lahko preživljala, začne po službi čistiti pisarne. Povsem neopaženo in ne da bi zbujala pozornost … V prvem delu nanizanke gledalec spremlja odziv njenih sosedov na novonastali položaj. Nekateri sočustvujejo z njo in ji želijo pomagati, drugi pa so bolj sebični. Da bi je čustva ne povozila, pobegne v svet navidezne resničnosti. Njen drugi jaz postane Rdeča Sonja, kraljica virtualnega sveta - Second Lifa, Facebooka, Netloga, klepetalnic in forumov. Odette se vedno bolj izgublja v svojem drugem jazu in prav v tej dvojnosti njenega čustvenega stanja je glavni konflikt nanizanke. "Rdeča Sonja" je virtualna "fina gospa"; oseba, kot si Odette želi biti, nasproti osebe, ki pravzaprav je …

Oddaje nemške javne televizije ZDF Neo:
- Nemški strah (German Angst)
V vsakem delu oddaje se gostitelj skuša približati t. i. deviantnim družbenim skupinam. Na humoren in provokativen način skuša zgraditi most med temi skupinami ljudmi in t. i. »normalnimi«, povprečnimi prebivalci države. Kdo se koga boji in zakaj, so vprašanja, na katera skuša odgovoriti oddaja.

- Enkrat si drzni… (Wie geil ist das denn?!)
Caro Korneli, nemška voditeljica in "superženska", si je zadala nalogo, da bo preizkusila vsaj 100 stvari, ki s(m)o si jih vsi vedno želeli narediti. Zadeve pa se loteva na nenavaden način …
- Zmenek na slepo (Blind date)
Oddaja o hitrih zmenkih s kandidati, ki se jim niti sanja ne, da so del televizijske oddaje. Pet tujcev bo skušalo osvojiti srca kandidatov, spogledovanje pa bodo posnele skrite kamere. Bo "prava" ljubezen prišla nepričakovano?
- Kaj naj naredim, da me sprejmete? (Wen integrierst du?)
Mlad komik Teddy, ki se je rodil v Nemčiji, a ima eritrejske korenine, se ukvarja z vprašanji integracije. Kako lahko postane "pravi" Nemec? Ta oddaja nam bo pokazala nepričakovane in duhovite poglede na nemško kulturo in običaje.

V prispevku v naslednjih dneh bomo predstavili še pilote nizozemske televizije.