Jelena Aščić za krmilom Dnevnika. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik
Jelena Aščić za krmilom Dnevnika. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik

Dnevnik je osrednja informativna oddaja, je še vedno najbolj verodostojna, tu dobite nepristranske, verodostojne informacije, brez vzbujanja panike konca sveta, kričanja v mikrofon, kar pravzaprav tudi ni več novinarstvo, ampak resničnostni šov.

Zakaj bi morali spremljati Dnevnik?
Poročila so v glavnem novice, v Dnevniku so bolj prispevki, bolj razdelana oddaja, ni hitenja, kot je pri Poročilih, Odkrito je pogovorna oddaja, ki jo sam pripraviš, se pozanimaš o temi, goste izbereš sam, vsaka oddaja ima svoj način, ima svoje pluse in minuse. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik

Resno vzamem pripombo, ki se tiče mojega dela, nekaterim ni všeč, kako sem videti, kako se pišem, kakšno pričesko imam ... To so njihove težave, ki naj jih rešujejo sami s seboj.

Jelena Aščić
Jelena je bila med nominirankami za slovensko femme fatale leta 2013: "Če povem čisto iskreno, mi je žal, da sem privolila v to, saj ne gre v koncept resnega novinarstva, poleg tega, ne vem, kaj so oni pravzaprav iskali. Za moj okus femme fatale ni nobena izmed nas, ki smo tam tekmovale, tako da resnično ne vem, kaj je koncept tega tekmovanja. To bi po mojem mnenju morale biti malce starejše, zrelejše ženske, ki so res že nekaj dosegle in nekaj naredile v življenju, ker roko na srce me še nismo." Foto: Iztok Dimc

Jelena Aščić, znan obraz s televizijskih zaslonov, ki je na RTV prišla že v tretjem letniku gimnazije, že od samega začetka ve, kaj želi početi, po letih in letih pa se ji bo uresničila ena izmed njenih želja.

"Ko sem prišla na RTV, so me nekateri malo postrani gledali, ko so me začeli pošiljati po kavo in sem jim nazaj rekla, da nisem prišla kave nosit, ampak Dnevnik voditi. Takrat je bilo precej zgražanja o tem."

Po letih pa je Jelena uresničila svojo napoved, nocoj bo prvič sedla za krmilo osrednje informativne oddaje na Televiziji Slovenija. Treme, kot je povedala, ni, na vprašanje, ali je dolgo čakala na ta dan oziroma ali je bilo to na vrhu njenih kariernih želja, pa je odgovorila: "Mislim, da ni ravno vrh, upam, da se da še kaj več od Dnevnika, ampak za zdaj ja, že 14 let sem v informativnem programu, skoraj takoj sem začela voditi poročila, mislim, da je bil že čas, da malo napredujem."

Jeleno so medse lepo sprejeli tudi ostali trije voditelji Manica J. Ambrožič, Jasmina Jamnik in Dejan Ladika, ki ji svetujejo in jo spodbujajo.

Ko jo je glavna urednica pred kratkim vprašala, ali bi postala ena izmed voditeljic Dnevnika, je priložnost rade volje sprejela.

Pri naslednjem vprašanju, ali je biti voditelj Dnevnika na TV Slovenija, ki ima kot javni zavod vendarle še vedno največji ugled, tisto največ, kar lahko doseže novinar pri nas, je povedala: "Voditeljstvo ni vrh novinarstva, ni tisto, kar si pravi novinar po srcu pravzaprav želi, novinarsko delo je ustvarjanje dokumentarnih filmov, dosjejev, prispevkov, reportaž, zgodb ... To je novinarstvo. Voditeljstvo je postalo že napol neki šov, žal gre pač tudi novinarstvo v to smer, da postaja pomembnejša embalaža kot pa vsebina."

Zanimalo nas je tudi, kako bo zdaj z Jeleninimi dokumentarnimi oddajami, za tisto o stiskah bosanskih delavcev je bila leta 2010 nagrajena z viktorjem, prejela je novinarsko nagrado, nagrado društva novinarjev, tudi na tujih festivalih je z omenjenim dokumentarcem požela lep uspeh: "Zdaj sem imela veliko drugih projektov, enostavno nisem zmogla, ker to zahteva kar nekaj časa in priprav, imela sem tudi nekaj osebnih tragedij (smrt očeta), to me je malo ustavilo, načrtujem pa seveda, veselim se že kakšnega novega dosjeja."

Ne moti me, če mi rečejo 'čefurka' ali 'balkanka'
Jelenina starša prihajata iz Bosne in Hercegovine, zanimalo nas je, ali je Jelena zaradi svojega imena oziroma porekla že doživela različne žalitve: "Vse več je tega, ampak se ne obremenjujem s tem, ne brskam, da bi našla kaj o sebi, ali slučajno vidim, ali pa me nekdo opozori na to. Pri tem si včasih mislim, bodite malo izvirnejši, da se vsaj malo nasmejem, ker to, da mi nekdo reče, da sem 'čefurka' ali 'balkanka', to zame ni žalitev. Se pa sprašujem, ali je to naključje, da so ti največji domoljubi najbolj nepismeni. Prav hudo mi je, ko vidim, kako se ti kvazidomoljubi nespoštljivo obnašajo do slovenščine. Mislim, da bi se vsaj lahko naučili maternega jezika, preden žalijo nas priseljence."

Prek družbenih omrežij k pomoči žrtvam poplav v Srbiji in BiH-u ter na Hrvaškem poleg številnih znanih obrazov poziva tudi Jelena. Kot sama pove, so jo poplave prizadele enako kot tiste izpred dveh let v Sloveniji. Takrat je o tem tudi veliko poročala, tako da tudi sama ve, kako grozljivo je, ko človek doživi nekaj takega, kot so poplave. Jelena k temu doda, da bi ljudje tako kot pri poplavah morali večkrat stopiti skupaj tudi zdaj, ko v Sloveniji toliko ljudi izgublja delo: "Mislim, da bi morali v Sloveniji še marsikomu pomagati."

Veliki Jurij Gustinčič
Za konec je Aščićeva spregovorila tudi o Juriju Gustinčiču, ki nas je zapustil pretekli konec tedna. Žalostno novico, ki jo je zelo presunila, je izvedela na podelitvi viktorjev: "Spomnim se, ko smo hodili na kave po jutranjem sestanku in debatirali o novinarstvu, politiki in o vsem, ker on je bil res izjemno, izjemno širok in razgledan. Njega si lahko le gledal in vsrkaval vse vase. Po drugi ali tretji kavi mi je rekel, da je čas, da se začneva tikati. Vztrajal je in vztrajal, ampak enostavno ni šlo - takšne novinarske veličine enostavno ne moreš tikati."

Če ste zamudili Jelenin debi v Dnevniku, si lahko celotno osrednjo informativno oddajo pogledate spodaj.

Dnevnik je osrednja informativna oddaja, je še vedno najbolj verodostojna, tu dobite nepristranske, verodostojne informacije, brez vzbujanja panike konca sveta, kričanja v mikrofon, kar pravzaprav tudi ni več novinarstvo, ampak resničnostni šov.

Zakaj bi morali spremljati Dnevnik?

Resno vzamem pripombo, ki se tiče mojega dela, nekaterim ni všeč, kako sem videti, kako se pišem, kakšno pričesko imam ... To so njihove težave, ki naj jih rešujejo sami s seboj.