Jonas Žnidaršič in Katarina Čas sta bila nedvomno najbolj oblegana člana številčne zasedbe Strasti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jonas Žnidaršič in Katarina Čas sta bila nedvomno najbolj oblegana člana številčne zasedbe Strasti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Priklon po uspešni premieri. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jure Pervanje
Osnovno zgodbo je napisal kreativni producent serije, Jure Pervanje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Po vseh resničnostnih šovih, licenčnih oddajah, rimejkih angleških humorističnih uspešnic in v zadnjem času tako priljubljenih "sosedskih" (še vedno čakam, da mi kdo pove, od kdaj je to uveljavljen žanr) nanizank je bila slovenska telenovela (oziroma dnevna nanizanka) logični korak.
Strasti so svojo premiero doživele danes ob 18.25 - povabljenci so se zbrali na gala projekciji na Ljubljanskem gradu, navadni smrtniki so si lahko novo serijo ogledali iz domačih naslonjačev - brez terana in pršutovih zvitkov, a z možnostjo preklopitve kanala.
Le še ena "dnevna nanizanka"?
In končni vtis? Strasti na prvi pogled zvesto posnemajo južnoameriške vzornice - tu so lepe glavne igralke s Katarino Čas, Inti Šraj in Ajdo Smrekar na čelu, klasični zaplet dobri-slabi, bogati-revni, nepokvarjeni-skorumpirani, tu je romanca, bogati patron družine in kičasta začetna špica. Igra je dokaj povprečna, par revni slikar-bogata dedinja (ki pa tega ne govori rada, saj želi, da jo cenijo po čem drugem), ki ju upodabljata Tomo Tomšič in Ajda Smrekar, pa sta še posebej neprepričljiva.
Tu so seveda tudi klasični scenaristični klišeji kot retorična vprašanja: "Kdo pa sploh razume ženske?"
Jonas Ž. kralj Strasti
A Strasti imajo nekaj, kar ostale slovenske nanizanke nimajo - Jonasa in Katarino. TV-veterana občutno dvigata raven nanizanke in jo dejansko delata - gledljivo. Katarina ima nedvomno več daru za kamero kot mnoge šolane igralke, Jonas pa je tako naraven kot njen bogati skrivnostni ljubimec, da si nismo mogli kaj, da ne bi verjeli, da je stari maček res privolil v vlogo že zgolj zaradi svoje prelestne soigralke Katarine, kot je dejal v enem redkih intervjujev.
Za občinstvo, zbrano na Gradu, je bil za smeh tako dovolj le en obrazni gib Jonasa, moški pa so Strastem verjetno podlegli že ob prvem prizoru, ko diskretno slečena Časova stopi izpod prhe. Medklic "Dej jo že naskoč', p*," iz elegantno oblečene publike, ki je med gledanjem srkala iz visokih čaš, ni ostal preslišan. Citat dneva iz današnjega dela - Jonasov: "A maš kej šugerja, šuger?" prav tako ne.

Na kratko: Če iščete dozo intelektualnosti pred Dnevnikom, ujemite raje še kak art film na Liffu. A če še niste vrgli puške v koruzo nad slovenskim razvedrilnim programom, so Strasti lahko prav simpatična popestritev poznih popoldnevov.
Več utrinkov v spodnji galeriji.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si