Osnovnošolci so se preizkusili v vlogi radijskih novinarjev in voditeljev oddaje Hudo!. Foto: MMC RTV SLO
Osnovnošolci so se preizkusili v vlogi radijskih novinarjev in voditeljev oddaje Hudo!. Foto: MMC RTV SLO

Poslušalci bodo tako med 12. in 26. majem lahko glasovali za najboljši novinarski razred na spletni strani www.rtvslo.si/mladi ali z dopisnicami, poslanimi na naslov Radio Hudo!, 1. program Radia Slovenija, Tavčarjeva 17, 1550 Ljubljana. Vsak posameznik bo lahko oddal le en glas, ustvarjalci programa za mlade pa so zanimive nagrade pripravili tudi za glasovalce.

Na 1. programu Radia Slovenija je program za mlade v tem šolskem letu pripravil novinarske delavnice na dvanajstih osnovnih šolah. V vlogi radijskih novinarjev in voditeljev oddaje Hudo!, ki je na sporedu ob sobotah med 9.05 in 10. uro na 1. programu Radia Slovenija, so se preizkusili osnovnošolci iz OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica, OŠ Metlika, OŠ Lucija, OŠ Šmarje pri Jelšah, OŠ Janka Kersnika Brdo pri Lukovici, OŠ Lovrenc na Pohorju, OŠ Šmartno pod Šmarno goro, II. OŠ Rogaška Slatina, OŠ Trebnje, OŠ Notranjskega odreda Cerknica, nižje srednje šole Srečka Kosovela Opčine in OŠ Toneta Okrogarja Zagorje ob Savi.

Vsaka osnovna šola je iz svoje oddaje Hudo!, ki jo je pripravila na neko temo (poklici, prosti čas v Metliki, mediji, moda, veseli december, cerkniške značilnosti, zdrava hrana, voda, dvojezičnost, morje, glasba in rudarstvo), za glasovanje izbrala najboljši posnetek, na podlagi katerega se bodo poslušalci lahko odločili, kateri šoli bodo dali svoj glas.

Zmagovalca bodo razglasili na sklepni prireditvi, ki bo 2. junija 2012 med 11. in 12. uro v studiu 14 Radia Slovenija z neposrednim prenosom na 1. programu Radia Slovenija. V studiu pričakujejo 200 mladih novinarjev, ki bodo nestrpno čakali na izid glasovanja poslušalk in poslušalcev ter strokovne žirije, ki jo sestavljajo odgovorna urednica 1. programa Radia Slovenija Darja Groznik, voditeljica novinarskih delavnic Tadeja Bizilj in voditelj Informativnega programa TV Slovenija Igor E. Bergant.

Novinarski razred, ki bo dobil največ glasov, si bo prislužil nepozaben izlet v London, sporoča Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija. Temperaturo v studiu 14 bodo dvigali tudi raper Rok Trkaj, zmagovalki šova Misija Evrovizija dvojčici Prusnik ter zmagovalci radijskega natečaja "Misli z vodo 2012" Brina Vidic in Juš Šoltes ter skupina High 5 iz Litije.