Z Majke je v Črnomelj prišel tudi Zoran Čalić, sicer tudi član skupine Big Foot Mama. Foto: Rudi Vlašič
Z Majke je v Črnomelj prišel tudi Zoran Čalić, sicer tudi član skupine Big Foot Mama. Foto: Rudi Vlašič
Majke
Goran Bare in druščina je na ČrnFestu v dobri uri in pol predstavila njihove največje hite. Foto: EJure Henigsman
Nourou
Za ljubitelje drugačnih ritmov so že skrbeli člani skupine Nourou Foto: Jure Henigsman
Čefurji raus!
Obiskovalci atrija pa so lahko uživali tudi v predstavah, kot je bil Čefurji raus!. Foto: Jure Henigsman

Festivalov letos ne zmanjka. V polnem pogonu je tudi že ČrnFest, ki bo letos ponudil kar 16 različnih kulturno-glasbenih dogodkov. Organizatorji so v atrij črnomaljskega gradu že pripeljali legendarno rockzasedbo Majke z glavnim pevcem na čelu, Goranom Baretom. Včeraj pa se po nastopih na Norveškem in v Belgiji, v sklopu turneje po Balkanu in vzhodni Evropi, ustavila tudi dub, reggae, hip-hop in crossover zasedba Dubioza kolektiv. ČrnFest bo potekal vse do 28. avgusta. Mi pa smo se pogovarjali z vodji festivala Janezom Weissom in Sašo Jankovičem.


Koliko obiskovalcev pričakujete do konca meseca?
Obiskanost vseh dogodkov skupaj bo verjetno okrog 2.500 ljudi, kar je v največji meri omejeno z zmogljivostjo prostorov, v katerih izvajamo program ČrnFesta.

Kakšna je bila obiskanost v preteklih dveh letih?
V prejšnjih letih je bila obiskanost manjša, saj je šlo za veliko manjši festival s specifičnim programom. Določeni segmenti lanskega programa, kot na primer stand-up komedija in koncerta Nece Falk in Komba Zlatka Kavčiča, so bili obiskani nadpovprečno, medtem ko so bili nekateri koncerti, med njimi tudi vrhunski nastop Bratka Bibiča in The Madleys, na žalost, slabše obiskani.

Kako je potekal izbor letošnjih glasbenih skupin in drugih gostov?
Program smo zopet oblikovali z našim motom "Dobro za vse!", kar pomeni, da smo želeli zajeti čim širše in raznovrstno dogajanje ter oblikovati program, ki bo zanimiv za vse starostne skupine, turiste v Obkolpju in druge poletne zdolgočasence. Tako smo zajeli nastope vrhunskih tujih in domačih glasbenih skupin, kot so Majke, Dubioza Kolektiv, Emashie, Foltin, Tori Trio, Vasko Atanasovski & Mljask, Marko Brecelj in nenadomestljivia Pero Lovšin, ter vedno dobro obiskane stand-up nastope in otroške dogodke ter slovenski gledališki superhit Čefurji Raus!. Cilj je torej bil oblikovati program, ki bo dovolj zanimiv za širšo publiko in opravičil moto "Dobro za vse" kot moto, enakovreden jurjevanskemu "Dobro za oba".

Kaj je po vašem mnenju še posebej vredno ogleda letos?
Glasbeni vrhunec bodo nastopi zasedb Emashie, Tori Trio in Vasko Atanasovski & Mljask, saj gre v vseh treh primerih za vrhunsko, večji del nekomercialno glasbo. Seveda bodo odlični tudi vsi drugi koncerti bolj popularnih glasbenih zvrsti, vendar ravno v omenjenih nastopih vidimo največjo glasbeno dodano vrednost. Od gledaliških nastopov pa bi izpostavil (povsem razprodano) predstavo Čefurji Raus! in otroško predstavo Izgubljeni glasek.

Glede na to, da pobirate simbolično vstopnino, kako vam je uspelo sploh organizirati festival?
Brez dobre volje in odlične skupine ljudi nam zagotovo ne bi uspelo. Aktivni člani Kluba belokranjskih študentov in Mladinskega kulturnega kluba Bele krajine praktično vse delo opravimo sami (program, ozvočevanje, PR, priprava prostora, čiščenje ..). Veliko prihranimo tudi zato, ker v glavnem uporabljamo lastno tehnično opremo in uživamo podporo lokalne skupnosti oziroma Občine Črnomelj, ki je tudi finančno podprla festival.

Koliko prostovoljcev sodeluje?
Pri izvedbi ČrnFesta 2010 aktivno sodeluje približno 25 ljudi, ki bodo za svoje delo in trud prejeli simbolično plačilo.

Kaj načrtujete za naslednje leto?
Tudi naslednje leto bo naš festival dober za vse, kar pomeni, da bo zajel enako vrsto dogodkov, seveda z jasnim poudarkom na glasbeni ponudbi festivala. Ponovno nam bo cilj zajeti čim več dosegljive vrhunske domače in tuje glasbene produkcije. Gotovo bomo povečali tudi število dogodkov za najmlajše, saj vidimo, da je odziv na tovrstne dogodke več kot odličen, ravno najmlajšim pa moramo ponuditi vse, kar lahko.