Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič je v petek navdušil na glavnem odru. Foto: MMC RTV SLO
Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič je v petek navdušil na glavnem odru. Foto: MMC RTV SLO
Tradicionalni skoki v Dravo. Foto: BoBo
Uporniški duh še živi. Foto: MMC RTV SLO
Idejni vodja SladoLenta Uroš Mencinger in žena Violeta, ki sestavljata dvojec Rad dobro jem. Foto: MMC RTV SLO
Pogled na nabrežje. Foto: MMC RTV SLO

Lent namreč za tistih 16 dni trajanja odlično zapopade koncept vseh velikih festivalov, ki združujejo najrazličnejše glasbene zvrsti na več odrih, ob tem pa ne manjka stojnic z eklektično hrano, "liter za 10 evrov" alkoholnih ponudb, pouličnih dogodkov, delavnic, umetniških instalacij, plesnih performansov, stand upa in športnih prireditev.
Jasno, velika imena manjkajo. A Lent - letos je praznoval 21 let - navsezadnje nikdar ni izrecno ciljal nanje. Letos so se občinstvu tako ob očitno nepogrešljivih Lovšinu, Predinu, Neishi in podobnih od odmevnejših imen predstavili Uriah Heep (verjetno največje ime letošnjega festivala), John Lee Sanders, Vlatko Stefanovski, Edo Maajka, Psihomodo Pop, Repetitor, starogradski Fajrund in TBF. Najboljše odzive z Mladininega odra alternativnejših izvajalcev sta, pričakovano, požela elektro dvojec New Wawe Syria, ki se po uspešnem prvencu letos predstavljata z novim albumom, Summer. Največ zanimanja pa naj bi bilo, kot so nam povedali, za predstavnika štajerskega humorja, Tadeja Toša.
Rdeča zvezda nad Dravo
Posebno omembo si zaslužijo petkovi izvajalci na glavnem odru na Dravi, tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, ki so, kot smo poročali tudi na naših straneh, aprila navdušili že v Stožicah na svojem do zdaj najbolj ambicioznem nastopu. Ker je Maribor le mesto upora, kjer se je vseslovenska vstaja začela, kjer je mesto še vedno prekrito s protikanglerskimi grafiti in kjer vas ob prihodu v Pekarno pričaka kip maršala Tita, je bil Pinko Tomažič sprejet precej topleje kot z jajci obmetani Zoran Janković le nekaj dni predtem (ironično, še lani so mu ploskali).
"Tovariši in tovarišice," je ob bučnem aplavzu precej številnega občinstva svoj nastop začel raper Nikolovski, ki se je zboru pridružil kot gost s pesmijo Partizan. "Smrt fašizmu, …!" In kot odmev iz občinstva: "… Svoboda narodu!" Nato pa nadaljeval z brezkompromisnim Partizanom, v katerem med drugim ponosno odrapa: "Jst mam očitno v genih, da bom umru v stoje, ker se ne plazm po kolenih in nej se ve! V mojih žilah teče kri partizanska, ne pa četniška, ustaška, al bog ne dej (se dramatično prekriža) domobranska." In sklene: "Maribor, hvala za iskro."

Impresivni dveurni koncert je sicer ob vizualni spremljavi žareče rdeče zvezde postregel z vsemi ponarodelimi uspešnicami in uporniškimi pesmimi z vsega sveta, od obveznih Bandiere Rosse, Hej brigade in Marša na Drini, do Bilečanke, Katjuše, Računajte na nas in Hasta Siempre Commandante.
Muhasto vreme
Organizatorjem je sicer letos še najbolj ponagajalo muhasto vreme, ki je tudi v soboto tik pred zaključnim ognjemetom rahlo kvarilo obisk in razpoloženje, a vseeno ne v tolikšni meri, da ne bi bil v poznih večernih urah Lent dobesedno preplavljen z množico z vseh vetrov zbranih ljudi (skupaj so jih v teh dneh našteli okoli pol milijona, kar je malce manj kot lani).
Med zavedne Štajerce, ki komaj čakajo, da pokažejo "žabarjem", kako se spravi skupaj pravo "čago", so se pomešali prej omenjeni Ljubljančani, Avstrijci, Španci, Italijani, Čehi, Hrvati, Srbi … celo na Uzbekistanca smo naleteli. In, roko na srce, ne pomnimo, kdaj bi se ob 2. uri ponoči na ljubljanskih ulicah trlo toliko ljudi.
Velika uspešnica: SladoLent
Da je bila ideja vrhunske slovenske poulične hrane, ki se je pred leti porodila Nedelovemu kulinaričnemu kritiku, sicer Mariborčanu Urošu Mencingerju, zadetek v polno, dokazuje tretje leto zapored izjemno obiskani SladoLent. Ta je vsak večer predstavljal tri vrhunske slovenske kuharje oziroma restavracije/gostilne, ki so za več kot sprejemljive 3,5 evra pripravili specialiteto, za katero ti ni bilo treba romati v Kobarid k Ani Roš, na Zemono k Tomažu Kavčiču, v Ljubljano k Janezu Bratovžu, v Laško k Marku Pavčniku, na Bled k Binetu Volčiču ali v Moravske Toplice k Borutu Jovanu.
Za sklepni konec tedna so bili abonirani Slaviša Amidžić (Hotel Primus, Ptuj; polnjeni ligenj, čokoladni narastek iz mikrovalovke), Simon Umek (Rožmarin, Maribor; tapas hobotnice, krškopoljski pujsek z lisičkami, čokoladna pita z viljamovko in ingverjem) in Roberto Gregorčič (Oštarija, Dolenjske toplice; belokranjska pogačica z v cvičku kuhano kranjsko klobaso, z ženofom na pireju iz fižola, korenčkovi sladki štruklji z lanenimi semeni iz kočevskega medu in gozdnih jagod). Pridružila pa sta se jima še močno oblegana idejni vodja Uroš Mencinger z ženo Violeto (hot dog in marelični mousse).
Še opomba: MMC je festival obiskal v sklepnem koncu tedna.