Letošnji nagrajenci: Stojan Kerbler, Young@Squat, Rok Predin, Sašo Sedlaček in KSEVT Vitanje. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Letošnji nagrajenci: Stojan Kerbler, Young@Squat, Rok Predin, Sašo Sedlaček in KSEVT Vitanje. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Večer je povezovala Anja Rupel. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Stojan Kerbler, dobitnik nagrade za življenjsko delo. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Clemens Koja, veleposlanik Republike Avstrije, je zbrane nagovoril v slovenščini. Foto: MMC RTV SLO/P.S.

V Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu so podelili nagrade trend za posamezna področja. Prejeli so jih: skupina modnih oblikovalce Young@Squat, animator Rok Predin, umetnik Sašo Sedlaček in projekt KSEVT Vitanje.

Koline vrhunec Kerblerjevega ustvarjanja
Stojan Kerbler
, rojen leta 1938 na Ptujski Gori, je bil vse življenje dejaven v fotografskih klubih in je med najbolj zaslužnimi za razvoj domače fotografske klubske scene. Leta 1963 je bil v Ljubljani med soustanovitelji Fotogrupe ŠOLT, po diplomi se je včlanil v Fotoklub Maribor.

Leta 1971 je v Mariboru sodeloval na skupinski razstavi Mariborski krog, ki je bila prelomna za razvoj slovenske fotografije, in istega leta pripravil samostojno razstavo Portreti s ptujskih ulic. Tematiki Haloz je posvetil tudi cikel Haložani, za katerega je leta 1979 prejel nagrado Prešernovega sklada. Posebno mesto v njegovem opusu zavzema cikel Koline, ki ga imajo številni kritiki za vrhunec njegovega ustvarjanja, piše v utemeljitvi nagrade.

V skoraj 60-letni karieri je nastopil na številnih skupinskih in samostojnih razstavah - okrog 600 jih je bilo v nekdanji Jugoslaviji, še okrog 600 pa v več kot 50 državah po vsem svetu. Prejel je več kot 500 nagrad in priznanj. Njegova dela so odkupile pomembne svetovne fotografske zbirke.

Nagrado trend za življenjsko delo so do zdaj prejeli Majna Sevnik, Bernarda Jeklin, Vesna Gaberščik, Niko Kralj, Saša J. Mächtig, Matjaž Vipotnik, Miki Muster in Edvard Zajec, Stanko Kristl, Bogoslav Kalaš in Meta Hočevar.

Oblikovalci mlajše generacije
Skupino Young@Squat sestavljajo oblikovalci mlajše generacije Ana Jelinič, Anđela Lukanović, Ivan Rocco, Katja Magister, Sanija Reja, Peter Movrin, Dajana Ljubičić, Nina Tomažin, Špela Hvale, Nena Florjančič in Petja Zorec. Skupina slogovno heterogenih avtorjev, ki deluje pod okriljem znamke Squat in mentorstvom Nataše Peršuh ter Zorana Garevskega, je vzorčni primer kakovostnega in sistematičnega dela, ki spreminja ne samo slovenski modni prostor, ampak lahko suvereno posega tudi v širši evropski kontekst, piše v utemeljitvi.

Ustvarjalec animacij in videospotov
V Londonu delujoči slikar, animator in režiser Rok Predin, ki je tudi glasbenik, je izdelal številne animacije, koncertne animacije in videospote za vrsto predstavnikov popularne glasbe in kulture, med drugim tudi za skupino Rolling Stones. Tako dela, naročena za produkcijsko hišo Trunk Animation, kot tudi njegove kratke avtorske filme zaznamuje posebno vzdušje, ki je preplet melanholije, pravljičnosti, folklorizma in metafizike, hkrati pa igrivosti in nalezljivega pozitivizma. V njegovi estetiki so opazni formativni vplivi zagrebške šole risanega filma in drugih animacijskih paradigem iz nekdanjih držav Vzhodne Evrope. Ob prejetju nagrade je mlade ustvarjalce nagovoril, naj gredo v London in "pokažejo, kako se to dela".

Aktivist in vizualni umetnik
Vsa multimedijska in interaktivna dela Saša Sedlačka problematizirajo na videz vulgaren in obskuren fenomen smeti kot enega ključnih toposov sodobnega sveta, v katerem se zgoščajo ekološke, demografske, etične, pravne, ekonomske in politične dileme sodobnosti. Kljub potencialni subverzivnosti je njegov aktivizem, evidentno naperjen proti logiki globalne kapitalistične produkcije, v svoji osnovi dobronameren, iskren in utilitaren, včasih celo didaktičen in mestoma podkrepljen s pravšnjo dozo cinizma in humorja, piše v utemeljitvi.

Arhitekturni vizionarski projekt
Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij Vitanje - KSEVT je kolektivni projekt, ki je po svoji zasnovi pravi unikum v svetovnem merilu. Idejni vodje Dragan Živadinov, Dunja Zupančič in Miha Turšič so za arhitekturno izvedbo angažirali arhitekturne biroje Bevk Perović arhitekti, Dekleva Gregorič arhitekti, Sadar Vuga arhitekti in Ofis, ki so se povezali v Arhitekturno združenje za Vitanje. Nastal je svojevrsten transcendentalni poklon Hermanu Potočniku Noordungu. KSEVT je, kot piše v utemeljitvi, vizionarski projekt, že kar realizirana utopija, kjer se srečujejo znanost in umetnost ter lokalno in globalno. Skupina ustvarjalcev je ob prejetju nagrade vse povabila k ogledu zanimive stavbe v Vitanju.