Prvi letošnji Slovenski pozdrav bo pester - nastopila bo Nuška Drašček s člani skupine Štajerskih 7, igrali pa bodo še ansambli Azalea, Petra Finka, Tapravi faloti, Čuki, Joži Kališnik in Jožica Svete ter Gregorji. Foto: Žiga Culiberg
Prvi letošnji Slovenski pozdrav bo pester - nastopila bo Nuška Drašček s člani skupine Štajerskih 7, igrali pa bodo še ansambli Azalea, Petra Finka, Tapravi faloti, Čuki, Joži Kališnik in Jožica Svete ter Gregorji. Foto: Žiga Culiberg
Foto: Žiga Culiberg
Voditelja Darja Gajšek in Blaž Švab. Foto: Žiga Culiberg
Foto: Žiga Culiberg
Darja se bo spoprijela s prvim letošnjim izzivom - dvometrskim udavom! Foto: Žiga Culiberg

pravi Andrej Hofer.

"In mi pač temu valu 'sodobnosti' sledimo - z vsem spoštovanjem do tradicije ter skupin in posameznikov, ki so pred mnogo leti to začeli," v pogovoru za MMC dodaja urednik oddaje Slovenski pozdrav, ki se nocoj vrača na male zaslone v zimsko-pomladni izdaji.

Bi torej lahko rekli, da s Slovenskim pozdravom ustvarjalci apelirajo tudi na mlajše generacije? "Absolutno," prikimava prvi mož oddaje. "Prek novih medijev na vsak način - oddaja ima svoj kanal na YouTubu, svojo stran na Facebooku. In mladi to spremljajo. Morda si bolj kot oddajo v petek zvečer nato ogledajo katero izmed vsebin ravno na teh novih medijih, ponovitev oddaje ali pa posamezne odlomke," pojasnjuje Hofer, ki zatrjuje, da so z odzivom zadovoljni.

Glasba, ki je najprej naša
Petkovi večeri tako ostajajo tradicionalno narodno-zabavno glasbeno obarvani. "To je oddaja, ki si zasluži prostor v nacionalnem prostoru, saj je ta glasba navsezadnje le naša - najprej naša in šele nato od vseh drugih, ki jo posnemajo v tujini. To glasbo posluša čedalje več ljudi in glede tega si ne smemo zatiskati oči, saj je to dejstvo," je prepričan Hofer.

"Tukaj je, prisotna je, vsak pa na koncu izbere svoj gumb na televizijskem sprejemniku in posluša tisto, kar mu je všeč," dodaja.

Še naprej bosta ob petkih zvečer tako z nami voditelja Darja Gajšek in Blaž Švab, prav tako ostajajo že uveljavljene rubrike. V rubriki Mali velikani bodo mladi talenti prepevali znane slovenske narodno-zabavne pesmi, v kvizu Kdo ve več? se bo ugotavljalo, kdo bolje pozna narodno-zabavno glasbo, rubrika Kuhamo slovensko bo še naprej predstavljala slovenske nacionalne jedi, ki jih bo ekipa kuhala na terenu ter tako pokazali, kakšna je bila slovenska kulinarika nekoč in kakšna je danes.

"Glasba je ena, glasb ni pet"
Sestavni del vsake oddaje bo tudi rubrika Priredbe, v kateri boste gledalci lahko slišali priredbo uspešnice priljubljenega pevca zabavne ali rockglasbe v ritmih polke oziroma valčka.

"Odziv pevk in pevcev zabavne glasbe, da bi priredili eno njihovo uspešnico v narodno-zabavno različico, je bil kar dober. Pričakoval sem več nasprotovanja," je priznal Hofer.

"Seveda niso vsi za to, nekateri zagovarjajo svojo filozofijo, svojo glasbeno pot, ki jo imajo in ne mešajo glasbenih zvrsti. Jaz pa zagovarjam dejstvo, da je glasba ena, da glasb ni pet, ampak gre navsezadnje zgolj za možnost eksperimentiranja. Da se pokaže, da je mogoče tudi to - narediti nekaj novega, drugačnega. Navsezadnje so to zimzelene uspešnice, ki jih poznamo vsi in jih prepevamo, mi jih samo preoblečemo v druge ritme," je dodal.

Na začetku vsake oddaje pa bo po novem predstavljen izziv, ki ga bo moral sprejeti eden izmed voditeljev. V prvi oddaji se bo morala Darja tako srečati z dvometrskim udavom, ga poljubiti in si ga odeti okoli vratu.