Obleko za vinsko kraljico je kreirala Tamara Vogrin, ki je oblikovala tudi obleki za vinski kraljici v letih 2010 in 2011. Foto: Pomurski sejem
Obleko za vinsko kraljico je kreirala Tamara Vogrin, ki je oblikovala tudi obleki za vinski kraljici v letih 2010 in 2011. Foto: Pomurski sejem
Dejan Židan
Letošnjo vinsko kraljico sta okronala Janez Erjavec in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki je imel tudi slavnostni nagovor. Foto: BoBo

Dolenjka bo tako eno leto v svetu in doma predstavljala slovenska vina, slovensko vinogradništvo, kulturo pitja vina, pa tudi slovenski turizem in kulturno dediščino.

Vinska Kraljica Slovenije 2011 Simona Žugelj, ki je predala krono svoji naslednici, se je ob slovesu ozrla na preteklo leto, ko je širila vinsko kulturo na več kot 70 uradnih in številnih manj formalnih dogodkih, povezanih z vinarstvom in vinogradništvom. Za nepozabne izkušnje, ki ji jih je prineslo njeno kraljevsko leto, se je zahvalila nosilcu projekta, pokroviteljem in gostiteljem, ki so jo toplo sprejeli povsod, kamor jo je vodilo njeno poslanstvo.

Svoje poslanstvo bo opravljala iskreno
Baškovičeva je v nagovoru obljubila, da si bo prizadevala, da bo vse tri vinorodne dežele, Podravje, Posavje in Primorsko, zastopala v enotnem duhu ter hkrati s svojevrstnim čarom, ki ga premore vsaka izmed njih. Kamor koli jo bo vodila pot, bo o Sloveniji, njenih naravnih lepotah, kulinaričnih dobrotah in izjemnih zakladnicah vin spregovorila z iskrico v očeh, ki jo premore le človek, ki to počne iz srca, je dodala.

Goste je na slovesnosti nagovoril tudi direktor Pomurskega sejma, nosilca projekta Vinska kraljica Slovenije, Janez Erjavec. Povedal je, da so na Pomurskem sejmu hoteli s projektom Vinska kraljica Slovenije združiti znanje o vinogradništvu in vinarstvu z znanjem o vinu in vinski kulturi, oboje pa povezati v zgodbo o promociji Slovenije kot prepoznavne vinorodne dežele. Dejal je tudi, da so vse dozdajšnje vinske kraljice Slovenije to poslanstvo dobro opravile.

Kdo je nova vinska kraljica?
Dolenjka iz Krške vasi pri Brežicah se je rodila 31. 7. 1987 očetu Martinu in mami Nadi. Veliko svojega otroštva je preživela v varstvu pri starih starših, kjer se je prvič srečala s kmetijstvom in spoznala od živinoreje do vinogradništva.

V Brežicah je sočasno končala osnovno šolo in glasbeno šolo, smer citre. Z njimi še vedno ubira strune v prvem Citrarskem orkestru Slovenije, s katerim je zaigrala tudi na sami slovesnosti kronanja v hotelu Radin v Radencih.

Pozneje je izobraževanje nadaljevala na Gimnaziji Brežice. Po uspešno opravljeni maturi pa se je vpisala na pravno fakulteto. Trenutno je študentka 4. letnika prava. Že od petnajstega leta naprej si je pridobivala tudi različne delovne izkušnje. Med drugim je eno leto občasno soustvarjala radijski program kot napovedovalka na Radiu Energy.