Poletno družabno dogajanje se iz Tolmina seli v druga slovenska mesta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Poletno družabno dogajanje se iz Tolmina seli v druga slovenska mesta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Uriah Heep
V Batuje prihajajo Uriah Heep. Foto: EPA
Tinkara Kovač
Tinkara Kovač bo popestrila dogajanje v okviru Rumenih noči, nastopila pa bo tudi na Kranfestu. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Bine Volčič bo skrbel za kulinarične presežke. Foto: MMC RTV SLO
Letos, po sedemletni odsotnosti, se obeta raznolik in zabaven glasbeni program vzdolž koprske promenade. Foto: MMC RTV SLO
Rumena noč v Kopru prestavljena

Uvod v nov pester poletni konec tedna bo v vasi s 322 prebivalci, kamor prihajajo rokerski pionirji Uriah Heep. Na oder vasice Batuje sredi Vipavske doline bodo v petek stopili še slovenski 'coverskupini' Pelhan in HeaveniX, uveljavljeni rokerji Bohem ter didžej, ki predvaja samo rokerske ritme. Opatje selo bo od petka do nedelje postalo središče za ljubitelje elektronske glasbe. Na Eco festivalu se bodo zvrstili Sven Väth, Chris Liebing, Rush, Cristian Varela, Pet Duo, Fatima Hajji in drugi.

Več dogodkov ta konec tedna najdete tukaj.

Rumene noči na Obali
V Kopru se nocoj začenjajo Rumene noči - brezplačne prireditve, ki tradicionalno poteka zadnji julijski konec tedna v Kopru. Prireditev se bo zaradi napovedanega slabega vremena raztegnila tudi na avgust - organizatorji so se odločili, da bodo sobotni in nedeljski del prireditve (prvotno napovedan za 26. in 27.7.) premaknili za en teden, na prvi konec tedna v avgustu.

Nastopili bodo Tinkara Kovač z bendom, Kingston, Rudi Bučar & Istraband, Rock the Pop (Marino Legovič in Tulio Furlanič), Parni Valjak Tribute, Ne me jugat, Sixtynine s Tomažem Klepačem na čelu, Nirvana Tribute in številni drugi. Poleg glasbenega programa organizator obljublja tudi bogato gastoronomsko ponudbo, v noči s sobote na nedeljo pa bo prireditev okronal veličasten ognjemet, ki bo obsijal koprski zaliv.

Severno od Kopra se bodo v Gozdu - Martuljku 25. julija začeli oglarski dnevi. Začelo se bo s prižigom kope. Vse do naslednjega petka pa si bodo sledile različne ustvarjalne delavnice, kot so risanje z ogljem, izdelovanje lizik, oglarski žmoht, gozdarske igre ...

Prav tako v petek se bodo začeli solčavski dnevi že ob deseti uri z ustvarjalno delavnico za otroke od petega leta naprej s priznanim ruskim slikarjem Jurijem Kravcovom. Še isti dan bo sledil slovesen prižig oglarske kope v Logarski dolini pri oglarski koči, kjer bo mogoče ves konec tedna opazovati kuhanje oglja.

Pred več kot 150 leti so oglje kuhali v Logarski dolini in Matkovem kotu in ga vozili do bližnjih plavžev v Železni Kapli. V župnišču se bodo odprla vrata razstave ročnih del Solčavanov, zdravilnih zelišč in metuljev. V lovskem domu bo na ogled razstava Divjad na Solčavskem. Zvečer pa bo v cerkvi Marije Snežne v Solčavi nastopil Slovenski citrarski kvartet.

Poslastice tudi za ljubitelje kulinarike
Do konca tedna organizatorji vabijo v soboto na voden sprehod po naravoslovno-etnografski poti po Logarski dolini, otroci pa se lahko pridružijo ustvarjalnim delavnicam pod vodstvom priznanega ruskega slikarja Jurija Kravcova. V centru Rinka bo na ogled multimedijska predstavitev Solčavsko – sprehod v naročje Alp. V nedeljo pa pa se bodo tudi podali na kulinarično raziskovanje.

Priznani slovenski kuhar Bine Volčič bo najprej prikazal način priprave domačih testenin z dimljeno postrvjo in kozjim sirom ter s hrenovo omako, malo pozneje pa še pripravo srninega tartarja, torej surovega srninega hrbta. Nedeljsko popoldne bodo popestrila tudi električna vozila na prireditvenem prostoru v Solčavi: testne vožnje, izposoja in tekmovanja z električnimi vozili – klubsko vozilo, osebni transporterji, skuterji, kolesa.

Novi fosili, BFM in Tinkara v Kranju
Kranj ta konec tedna znova gosti najbolj množično prireditev na Gorenjskem - Kranfest s tradicionalno, 32. Kranjsko nočjo.

Največje prizorišče Slovenski trg bo namenjeno znanim imenom popularne glasbe in kranjskim glasbenikom. Danes bodo nastopili Omar Naber, Novi fosili, Rok'n'band in Made in Yugoslavia, v soboto pa Alya, Dan D, Big Foot Mama in IIIFekta. Glavni trg bo danes posvečen narodno-zabavni glasbi, v soboto pa klapam, medtem ko bosta pred Prešernovim gledališčem nastopila Tinkara Kovač ter Hamo & Tribute 2 Love.

Zaradi prireditve bo v starem Kranju zaprtih več ulic, v Zavodu za turizem Kranj, kjer organizirajo prireditev, pa pozivajo obiskovalce, naj svoje jeklene konjičke pustijo na bolj oddaljenih parkiriščih oziroma naj se v mesto podajo peš ali s kolesom. Organizatorji pričakujejo več kot 40.000 obiskovalcev.

Rumena noč v Kopru prestavljena