Tako velikih količin praženega krompirja ni tako preprosto premešati. Foto: MMC RTV SLO
Tako velikih količin praženega krompirja ni tako preprosto premešati. Foto: MMC RTV SLO
9. svetovni festival praženega krompirja
Mlada članica Gledališkega društva Radeče nam je podarila recept za pripravo 'praženega krompirja za po peš'. Foto: MMC RTV SLO

Mesto z dobrimi dva tisoč prebivalci, ki leži med Zidanim Mostom in Sevnico, namreč letos gosti 9. Svetovni festival praženega krompirja.

V petek kuharje sprejel radeški župan
Festival se je začel že v petek, ko je ljubitelje praženega krompirja in člane društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi sprejel župan Matjaž Han, danes pa že od ranega jutra, ko so se kuharji začeli zbirati, po središču mesta na vsakem koraku kuhajo, režejo, lupijo in pražijo - na veliko zadovoljstvo obiskovalcev, ki se sprehajajo od stojnice do stojnice ter poskušajo pražen krompir na več kot 30 načinov. Vsaka stojnica mora po zapovedih organizatorjev pripraviti najmanj 50 kilogramov krompirja po lastnem receptu.

Ljubitelji krompirja tako lahko uživajo v praženem krompirju z gobami, s slanino, s peteršiljem, s pekočo papriko in celo z medom. Obenem pa na stojnicah ponujajo tudi "nekaj za poplaknit" - od dolenjskega cvička do pravega češkega piva ter prave domače medice. Seveda pa ne gre niti brez domače glasbe - harmonika tako odmeva skoraj na vsakem koraku.

Najprej parada, nato odprtje in, seveda, himna krompirju
Organizatorji so pripravili tudi pester zabavni program. Najprej se je po mestu sprehodila povorka radeške godbe in mažoretk, po uradnem odprtju festivala točno ob 12. uri pa smo lahko slišali himno praženemu krompirju (besedilo zanjo je napisal Dušan Velkaverh, glasbo pa Mojmir Sepe), nato uživali ob nastopu glasbenikov, ki igrajo na lesene rogove, se smejali ob kratki zabavni igri itd. Zvečer bodo obiskovalce, ki se jih je že čez dan trlo po prizorišču, zabavali člani ansambla Zasavci.

Na prireditvi smo izvedeli tudi, zakaj so si člani Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi za svoj zaščitni znak izbrali koloradskega hrošča, živalco, ki krompir najbolj uničuje: "Izbrali smo ga zato, ker ima le hrošč krompir tako rad kot mi, člani društva."

Sicer pa, kot pravijo v društvu, lahko krompir na festivalu praži vsakdo, edini pogoj je le, da se drži 10 zapovedi. Prvi festival praženega krompirja so člani društva priredili leta 2001 v (bližnjem) Mokronogu.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov s prireditve.