Ustvarjalci oddaje O živalih in ljudeh so bili tokrat med drugim tudi na ekološki miroljubni kmetiji v Motniku, kjer živali sobivajo z ljudmi. Foto: TV Slovenija
Ustvarjalci oddaje O živalih in ljudeh so bili tokrat med drugim tudi na ekološki miroljubni kmetiji v Motniku, kjer živali sobivajo z ljudmi. Foto: TV Slovenija
Prva oddaja Na vrtu bo zimsko obarvana, saj se bodo lotili teme obnavljanja starih jablan. Foto: TV Slovenija
Ustvarjalci oddaje O ljudeh in živalih poudarjajo, da se trudijo ozaveščati o sobivanju ljudi z različnimi živalskimi vrstami. Foto: TV Slovenija

"Že na začetku ustvarjanja oddaje smo začeli z - za takrat zelo nenavadnim obdelovanjem zemlje - biodinamičnim vrtnarjenjem, ki pred 17 ali 18 leti še ni bilo tako razširjeno. Zagotovo je trend ekološko vrtnarjenje in k njemu tudi sodi upoštevanje babic in dedkov, ker so bili takrat bolj povezani z naravo ali pa so vsaj znali bolje brati," je dejala v pogovoru za MMC Bedračeva.

Oddaja Na vrtu je na sporedu že 19 let, toda v zadnjih letih so se z okolico in skrbi za njo začeli ukvarjati tudi na komercialnih televizijah, kar ustvarjalcev ne preseneča. "Trend v zadnjih letih ni šel samo v smer lepšega urejanja okolice, ampak tudi v samooskrbo manjših vrtov. Trend je tudi pri urbanih vrtovih, tako da nas ne preseneča, da se tudi komercialne televizije ukvarjajo s podobno tematiko," je še dodala odgovorna urednica oddaje.

TV Slovenija to soboto na prvem programu oddaji RTV Centra Maribor Na vrtu in O živalih in ljudeh umešča takoj po Prvem dnevniku - med 13. in 17. uro.

Kilometrina, ki se je nabrala v letih ustvarjanja oddaje, je tudi delni razlog, zakaj ne zmanjka idej za nove teme. "Veseli smo vsakega pisma in pobude, ki ga dobimo od gledalcev, ker je oddaja namenjena njim. In tudi zaradi izmenjevanja informacij," je poudarila Bedračeva.

Ne samo strokovni, ampak ljudski
Sodelovanje je osrednje vodilo še ene oddaje, ki kroji sobotna popoldneva na Televiziji Slovenija. "Takšnega koncepta, kot ga imamo mi, ne poznam pri drugih oddajah. Je o ljudeh in živalih. Nismo samo strokovni - z nasveti o živalih -, ampak govorimo o sobivanju in odnosu med ljudmi in živalmi," je dejala urednica oddaje O živalih in ljudeh Mojca Resek.

Prav tako je poudarila, da se ne ukvarjajo samo s psi, mačkami in papagaji: "Ampak ozaveščamo gledalce o pomenu prostoživečih živalih in našem sobivanju z njimi."
V Sloveniji se odnos med človekom in živaljo spreminja, saj so vedno glasnejši tisti, ki se zavzemajo za zaščito rejnih živali - vsaj za spoštljiv odnos do njih. Reskova je izpostavila primer ptičke, ki so jo ustrelili s pištolo v glavo in jo vrgli v zabojnik za smeti. Toda ona je samo omedlela. "In iz tega smo naredili velik pomp, da smo ljudem povedali, da to ni prav," je o družbeno odgovorni vlogi oddaje spregovorila Reskova.