Tisoča oddaja v središču Ljubljane. Foto: Robert Bogataj
Tisoča oddaja v središču Ljubljane. Foto: Robert Bogataj
ljubljana
Radijci bodo za dva dni svoj program ponesli na ulice. Foto: Ivan Merljak
Sašo Hribar
"Sploh nimam občutka, da je minilo 25 let." Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Nastopili bodo Sašo Hribar, Tilen Artač, Jure Mastnak, Nejc Mravlja, Aleksander Pozvek in Marko Cirman v svoji nepredvidljivi in neizprosni drži, neposredni videoprenos pa si boste lahko ogledali na portalu MMC.

Radio Ga Ga je oddaja, ki še vedno ostaja zvesta svoji izvorni ideji izpred 26 let - ukvarjajo se z aktualno politično in družbeno satiro, s svojim delom pa se želijo dotakniti poslušalcev.

"Sploh nimam občutka, da je minilo 25 let. Zdi se mi, da sem brezčasen, saj me liki vedno vidijo enako. Scenarije vedno delam v naravi, kjer je pokrajina vedno enaka, potem pa ugotovim, da sem se samo jaz postaral. Vse je enako, samo jaz sem popolnoma drugačen. Tako da je to neko čudno vzdušje, kjer se ustvarja napetost med temi liki in menoj," je o 26 letih oddaje za MMC dejal ustvarjalec oddaje Sašo Hribar.

Neposredni videoprenos oddaje si boste lahko ogledali na MMC TV.

Mladi in kreativni sodelavci
Okrog sebe ima ves čas ekipo, ki si želi izstopati iz povprečja. A Ježkov nagrajenec pri njih išče predvsem eno stvar. "Pomembna je samo energija. Imitatorjev je v Sloveniji na tisoče, ki so glasovno zelo podobni določenim ljudem, ampak imitacijo nadgradi tista iskrica, ki jo da osebna nota," poudarja Hribar.

"Recimo lahko imaš lik, ki glasovno sploh ni podoben originalu, a daje imitator osebno noto in se je pripravljen odzvati. Jaz oddajo vodim in ne dovolim, da gre stran s tira, ki sem si ga zamislil. Vsi liki morajo biti na moji valovni dolžini, da jih lahko pripeljem točno tja, kamor želim."

Liki so še vedno polni energije
"Liki imajo ves čas enako razmišljanje, še vedno so mladi in polni energije, jaz kot njihov avtor pa sem vedno starejši. Postajajo naporni - jaz njim in oni meni. Zato se je v 25 letih spremenilo predvsem to, da sem večino likov dal svojim mlajšim sodelavcem. Zdi se mi neumno, da bo lik poln energije živel v meni, če lahko živi v nekom mladem, ki je liku zelo podoben."

Klici v eter niso vnaprej pripravljeni
Velik del zgodbe Radia Ga Ga je tudi tonski mojster, ki je del ekipe od samega začetka. Sodeloval je pri več kot 900 oddajah, navzoč pa je bil tudi pri ustvarjanju prve - takrat je bila dolga celo osem ur.

"Naključno sem bil tudi pri prvi oddaji, ki je bila dolga osem ur, potem se je skozi leta spreminjala in danes je dolga eno uro. Ko je bila oddaja tako dolga, sva bila še celo dva tonska tehnika. Tudi koncept je bil malenkost drugačen in povsem nov za tiste čase. Zelo zanimivo je bilo že od začetka," je svojo izkušnjo opisal tonski mojster Srečo Katona.

Izpostavil je, da ga ljudje najpogosteje sprašujejo, ali so klici v oddajo zrežirani in pripravljeni vnaprej. "Vsakemu odgovorim, da je res v veliki večini vse improvizacija. Sašo sicer pride s kakšno idejo in potem jo z ekipo skupaj razvijejo. Nikoli ni bil noben klic vnaprej pripravljen." Kot tonski mojster v program poseže zgolj, ko se v klicu pojavijo nizke ali neprimerne besede. "Takrat osebo iz etra izključim, saj drugače ne gre."

Kako bodo počastili jubilej?
Voditelj se bo za začetek dotaknil zgodovine, za obiskovalce pa pripravljajo tudi presenečenja. "Razložil bom, kako je neki podeželski fant prišel v neko tako veliko institucijo, kot je RTV Slovenija. Govoril bom o tem, kako je nekdo, ki je bil tako rekoč izgubljen v času in prostoru, prišel v stavbo, kjer se srečajo slava, moč, oblast in vpliv. Nato bomo vizualno predstavili najmlajši lik Radia Ga Ga - to je Božo, ki je še vedno star sedem let. Potem pa bo najmlajši član ekipe Nejc Krevs na platnu prikazal nekaj podob ljudi, ki so eno in isto, torej dvojniki," je sklenil Hribar.