Salome je sedaj razgaljena tudi v literarni obliki. Foto: MMC RTV SLO
Salome je sedaj razgaljena tudi v literarni obliki. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z avtorjem knjige
Salome bere odlomek iz knjige

Literarni presežek, ki je nastal pod peresom umetnika Tomaža Miheliča, je osebna pripoved v prvi osebi. Luč medijske svetlobe je uzrla na predstavitvi, ki jo je povezovala Salomejina soseda, igralka Maja Martina Merljak. "Vse se je začelo slučajno, ležal sem doma in sem prišel do ideje, da bi napisal knjigo o Salome, brez njene vednosti. To sem se spomnil v groznem obdobju, ko vsi pišejo," je potarnal Mihelič, v javnosti bolj poznan kot Marlenna iz skupine Sestre.

Kot sta priznala avtor in glavna junakinja, v njej rušita tabuje in predstavljata transeksualnost iz čisto nove perspektive. "Trikrat sem jo začela brati in trikrat sem jo odložila zaradi cmoka v grlu. Ko sem jo le prebrala, sem podoživela vse trpljenje iz preteklosti. Sem pa vesela, da obstaja knjiga o mojem življenju," je bila ponosna Salome.

Kot je še priznal Mihelič, je želel končno preobrazbo Salome v Afroditino telo pospremiti z dokumentarcem, vendar je na koncu nastala knjiga, ki jo je spisal pod mentorstvom publicistke Vesne Milek. "Vsaka stran ima svoje sporočilo in ni nečesa univerzalnega," je povedal avtor.

Medtem je Salome knjigo posvetila predvsem mamam, vsem drugačnim in ozkogledim. Iskrena izpoved o trpljenju, ljubezni in preobrazbi transseksualke Salome je nastajala "neto 14 dni," priznava Mihelič. Na prodajne police prihaja jutri, in če sklepamo po današnjem dnevu, ko so iz prostora izpuhteli prav vsi izvodi, bo knjiga prava prodajna uspešnica.

K. K.

Pogovor z avtorjem knjige
Salome bere odlomek iz knjige