Družabna kronika
(8)
Alfi Nipič je že pol stoletja nepogrešljiv del slovenskega narodno-zabavnega prizorišča. Foto: BoBo
       To je pač moje najlepše, kar se mi je lahko zgodilo na predbožični večer. Vesel sem, da sem v svoji domovini, kjer sem se rodil v Sloveniji, za slovensko glasbo dobil eno nagrado, eno odlikovanje, zasluge naroda za slovensko pesem, zapeto v slovenščini. Upam, da bo še marsikdo to dobil, saj se trudimo slovenski izvajalci, da nekako ostanemo.       
VIDEO
Alfi dobi red za zasluge

Dodaj v

Še en vrhunec Alfijevega leta 2014: družil se je s predsednikom

Seveda ni manjkal Silvestrski poljub
24. december 2014 ob 12:47,
zadnji poseg: 24. december 2014 ob 13:35
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik republike Borut Pahor je legendarnega glasbenika Alfija Nipiča odlikoval z redom za zasluge.

Državno odlikovanje je letošnji dobitnik viktorja za življenjsko delo prejel ob 50-letnici glasbenega delovanja in za zasluge pri utrjevanju slovenske glasbe v zamejstvu.

Med zbranimi na slovesni podelitvi so bili številni slovenski pa tudi tuji glasbeniki. Zazveneli pa sta tudi že ponarodeli skladbi Silvestrski poljub in Slovenija, od kod lepote tvoje v izvedbi dijakov Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Kot je ob prevzemu odlikovanja dejal glasbenik, je takšno priznanje, ki ga dobiš po tolikem času v svoji domovini, nekaj najlepšega, kar si lahko želiš. Izrekel je zahvalo Slovencem v domovini in zunaj nje ter tistim medijem, ki kot je dejal, v dnevnem času malo več prostora namenijo slovenski glasbi in je ne vrtijo le v nočnih urah. Poudaril je, da imamo v Sloveniji veliko dobre glasbe, za katero je prav, da je ne skrivamo v nočnih urah.

Petje je njegovo življenje
Alfi Nipič je glasbeno pot začel kot pevec zabavne glasbe. Kot je zapisano v utemeljitvi, je s svojim žametnim baritonom in glasbenim erosom prvič osvojil občinstvo kot profesionalec leta 1962. Vse odtlej je petje njegovo življenje.

Leta 1974 se je pridružil Ansamblu bratov Avsenik. Nekaj časa je ostajal zvest tako rock in zabavni glasbi kakor tudi narečni popevki in narodno-zabavni glasbi. Ko pa je z Avseniki nastopil v dvorani Deutsches Museum, pa v Hamburgu in Berlinski filharmoniji, so se mu odprla nova obzorja.

Avseniki so bili glasbeni fenomen srednje Evrope. Na turnejah so imeli po več kakor 20 koncertov na mesec. Nipič je kot pevec z ansamblom posnel 250 skladb v slovenščini, prav toliko tudi v nemškem jeziku, prejel je 15 zlatih in eno platinasto ploščo. Uveljavil se je tudi kot pisec besedil. Samo za Avsenike jih je napisal 32. Odmevne koncerte z Avseniki je imel tudi v ZDA in Avstraliji ter pozneje sam.

70-letni Nipič se lahko pohvali s številnimi uspešnicami. Mnoge med njimi so slovenske zimzelene melodije, nekatere so tudi že ponarodele. Ena takih je Planica, pesem Ansambla bratov Avsenik iz leta 1979.

Po Avsenikih je izdal še sedem plošč. Naredil je tudi kompilacijo s kraljema kanadske oziroma ameriške polke, Valterjem Ostankom in Frenkom Jankovichem. Bil je skupni zmagovalec lojtrce domačih, pa zlati glas Slovenije, prejel je zlati rog, zlato noto in viktorja za življenjsko delo.

A. K., foto: BoBo
Prijavi napako
Komentarji
Partyzan
# 24.12.2014 ob 13:20
Še en vrhunec Alfijevega leta 2014: Družil se je s predsednikom
Seveda ni manjkal Silvestrski poljub


LOL
babi jelci
# 24.12.2014 ob 14:46
vse čestitke g.Alfiju, čeprav nisem ravno velik ljubitelj narodno zabavne glasbe, me pa boli in jezi, grajam odločitve Komisije prešernovih nagrad, da vedno znova, iz leta v leto namerno spregledajo velikana in fenomena slovenske zvrsti glasbe , spoštovanega g.Avsenika, to pa je sramota.
neutrino
# 24.12.2014 ob 13:04
A kar družila sta se? Kaj sta šla skupaj na pir ali v kino? :D
smajček
# 05.01.2015 ob 13:35
sramota.. Avseniku naj da raje medaljo.. če je kdo poskrbel za prepoznavnost Slovenije v svetu je to on .. NE pa Alfi!! PODN!
kingstone
# 02.01.2015 ob 11:46
mislim da je kakšna uspežno zaključena turneja alfija po tujini veliko večje priznanje kot pa tole...
ti-ne
# 24.12.2014 ob 15:24
Alfi, Laibach in Pahor!
angryjoe
# 25.12.2014 ob 11:49
Kvečjemu je to lahko vrhunec za Pahorja.
bakasliskovic
# 24.12.2014 ob 13:50
Pa kaj je s tem človekom?nizko je padel....
Kazalo