Marta, ki ima diplomo iz solopetja in klavirja, je dejala, da med poučevanjem nikoli ne izgubi živcev in da svoje učence zelo spoštuje. 'Že 30 let se ukvarjam s tem, a še vedno uživam.' Foto: MMC RTV SLO
Marta, ki ima diplomo iz solopetja in klavirja, je dejala, da med poučevanjem nikoli ne izgubi živcev in da svoje učence zelo spoštuje. 'Že 30 let se ukvarjam s tem, a še vedno uživam.' Foto: MMC RTV SLO
Kaj je zadnja leta delala Marta?
Obisk Marte Zore

Njenim baladam bi lahko dali oznako "zimzelene", z eno izmed njih, skladbo Še si tu, je odnesla zmago tudi na Melodijah morja in sonca. Izdala je tri albume ... ob prelomu tisočletja pa nenadoma in potiho izginila s festivalov, naslovnic, družabne kronike.

V zadnjih letih posnela kar 12 zgoščenk
Zato smo bili prijetno presenečeni, ko smo Marto ujeli po gostovanju v oddaji Dobro jutro. "Marta, kje si bila?" je bilo seveda prvo vprašanje, ob katerem pa se je še vedno plavolasa, plavooka in vitka pevka le nasmehnil. "Prav to sem si želela slišati. Naš prostor je zelo majhen, in če se človek kar naprej in brez odmora pojavlja, se mi zdi, da se ga ljudje naveličajo - in sam se naveliča sebe. Nekaj časa me res ni bilo, zato pa so me zdej vsi veseli in me sprašujejo, kaj se je dogajalo z menoj," je dejala nasmejana.

V zadnjih letih je tako Marta posnela 12 zgoščenk, med njimi osem za otroke z Gojmirjem Lešnjakom - Gojcem. Nato pa se je odpravila v Berlin, kjer je kot producentka, skladateljica, igralka in pevka sodelovala pri štirih muzikalskih projektih. "In to v nemščini!" se je pohvalila in dodala: "V Nemčijo sem odšla načrtno, saj sem želela snemati še drugačne stvari."

Marta bo presenetila z živahnimi skladbami
Kmalu bo predstavila svoj novi poprockalbum. Kaj lahko od njega pričakujemo? "Na njem bo nekaj lepih balad, ki jih vsa dekleta od mene pričakujejo, da se lahko ob njih jokajo nad izgubljenimi ljubeznimi (smeh). Nekaj pa bo tudi zelo zelo živih pesmi, v katerih igram tudi saksofon."

Nekateri so zraven samo zato, ker so lepi
Marta se že 30 let ukvarja s poučevanjem petja, ima tudi svojo pevsko šolo, za svoje učence pa najde same pohvalne besede. "Imam nekaj zelo dobrih pevcev in pevk, ki jih bo treba počasi 'izstreliti' na slovensko sceno. Zato se že veselim, da bo spet kaj kakovostnega prišlo na plan." Čeprav Slovenci premoremo veliko glasbenega talenta, pa se po njenem mnenju v slovenski sceni mešajo jabolka in hruške.

"Mislim, da ljudje zelo dobro vedo, kateri so tisti glasbeniki, ki res znajo peti, kateri pa so zraven samo zato, ker so lepi ali imajo dekolte." Posebej pa je izpostavila pevko Majo, ki jo je pred kratkim opazila v oddaji Hri-bar. "Res je 'hudo dobro' pela, tako da punca, čim več dobrih pesmi ti želim!"

Bliža se tudi Ema, najbolj gledani slovenski festival, ki pa Marte ne zanima, pa tudi pevskih "tekem" ne mara preveč. "Morda bom Emo spremljala, bolj zato, da vidim, kaj se dogaja. Bi pa mladi morali imeti čim več priložnosti, da se predstavijo," je s saksofonom v roki in nepogrešljivo čepico na glavi še dejala Marta in za konec napovedala, da jo bo mogoče v prihodnjih mesecih videti tudi na koncertih.

Kaj je zadnja leta delala Marta?
Obisk Marte Zore