Zgovorna Prekmurka je v Ljubljano prinesla gos. S prijateljico sta na šaljiv način predstavili njihove običaje. Foto: MMC RTV SLO
Zgovorna Prekmurka je v Ljubljano prinesla gos. S prijateljico sta na šaljiv način predstavili njihove običaje. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska vinska pot
Župan Zoran Jankovič in vinska kraljica slovenske Istre sta pomagala pri blagoslovu vina. Foto: MMC RTV SLO
O martinovanju v Prekmurju

Na Stritarjevi ulici v središču Ljubljane se je zbralo kar nekaj ljudi, ki so ob pomoči škofa, ljubljanskega župana Zorana Jankovića in vinske kraljice slovenske Istre, s skupno molitvijo mošt oziroma "pogansko vino" spremenili v pravo rujno kapljico. Kot je povedal župan Janković, je bila molitev tako uspešna, da jim je uspelo pregnati tudi dež oziroma "martinove solze".

Se tudi vi odpravljate na martinovanje? Vabljeni k nalaganju fotografij na Moj splet.

Za precej smeha sta poskrbeli Prekmurki, ki sta predstavili prekmurske običaje in priprave na martinovanje. Prišel je tudi škof s spremljevalci, ki je za pomoč pri blagoslovu vina prosil ljubljanskega župana in vinsko kraljico. Skupaj so z martinovo molitvijo mošt spremenili v vino.

Kakšni so običaji na martinovo v Prekmurju, si oglejte v videoposnetku.

Vina iz treh vinorodnih dežel
Po uradnem odprtju Ljubljanske vinske poti so se obiskovalci odpravili na "žlahtno" pot med stojnicami, ki se bodo do večera šibile pod različnimi dobrotami vseh treh slovenskih vinorodnih dežel, Primorske, Podravja in Posavja. Na obrežju Ljubljanice se predstavlja prek 80 vinarjev, ljubljanskih gostincev, ponudnikov kulinaričnih dobrot in drugih ponudnikov. Organizatorji pa so dejali, da bi radi prihodnje leto prireditev še razširili.

Kako pripraviti tradicionalno martinovo gos? Pomagajte si z našim kuharskim receptom.

Ob dobri kapljici mora biti tudi hrana
Da pa ne bi vino preveč stopilo v glavo, so organizatorji poskrbeli tudi za dobro hrano. Na stojnicah je poleg različnih mladih in drugih vin mogoče poskusiti suhomesnate in mlečne izdelke, pražen krompir, bograč in druge domače dobrote z različnih kmetij.

Organizator in direktor prireditve Rado Stojanovič je dejal, da želijo skozi številne prireditve, ki promovirajo vinsko kulturo, mestu Ljubljana vrniti naziv mesta vina in trte.

A. M.

Utrinke z odprtja prireditve si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

O martinovanju v Prekmurju