Prva voditelja Dnevnika Vili Vodopivec in Marija Velkavrh ... Foto: MMC RTV SLO
Prva voditelja Dnevnika Vili Vodopivec in Marija Velkavrh ... Foto: MMC RTV SLO
Dejan Ladika
... in najnovejši član ekipe voditeljev Dejan Ladika. Foto: Stane Sršen
Politika in družba o TVD
Kako nastaja Dnevnik?
Anketa gledalcev
Ob 15. 000 obletnici

Prvi TV Dnevnik je bil predvajan 15. aprila 1968, torej pred več kot 41 leti, ob 20. uri in s filmskega traku. Prva oddaja je nastala pod vodstvom tedanjega direktorja TV Ljubljana Dušana Fortiča, urednika Marka Rožmana, redaktorja Tuga Klasinca, odgovornega urednika Vida Štempiharja in realizatorja Emila Rižnarja. Brala sta ga Vili Vodopivec in Marija Velkavrh.

Od leta 1978 Dnevnik v barvah
Leto 1978 v zgodovini TV Dnevnika predstavlja čisto poseben mejnik - takrat so namreč začeli oddajo pripravljati v novem poslopju in v barvni tehniki. Sčasoma se je spremenila tudi sestava oddaje, saj je količina vizualnih vsebin hitro naraščala - 63 odstotkov oddaje so tako zavzemali posneti prispevki oz. slika, 24 odstotkov informacij je bilo branih, 13 odstotkov vsebin pa ilustriranih.

Danes priprava in izvedba Dnevnika poteka v digitalni tehnologiji, kar prinaša številne prednosti pri obdelavi slike in zvoka. S pomočjo satelitskega oddajanja si lahko oddajo ogledajo tudi gledalci iz celotne Evrope, Severne Afrike in z bližnjega Vzhoda.

Kdo nam je posredoval novice?
Skozi desetletja pojavljanja na malih zaslonih se je v srca gledalcev zapisalo tudi veliko voditeljev in voditeljic. Na začetku so oddajo zaznamovali Vili Vodopivec, Marija Velkavrh, Jernej Pikl in Brane Prestor. V 80. in 90. letih smo na malem zaslonu lahko spremljali Tomaža Terčka, Janeza Čučka, Matjaža Tanka, Jureta Pengova, Branka Maksimoviča, Nado Lavrič, Danico Simšič, Toneta Hočevarja in druge.

Zdaj Dnevnik vodijo Manica Janežič Ambrožič, Elen Batista Štader, Igor Jurič in Dejan Ladika.

T. K.

V spodnjih videih si lahko ogledate, kako je bil videti TV Dnevnik v svojem prvem letu delovanja in nekaj legendarnih uvodnih špic.

TV Dnevnik iz leta 1978, 1. del

TV Dnevnik iz leta 1978, 2. del

TV Dnevnik iz leta 1978, 5. del


Uvodne špice

Politika in družba o TVD
Kako nastaja Dnevnik?
Anketa gledalcev
Ob 15. 000 obletnici