Ljubljana praznično zažari vsako leto 3. decembra. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljana praznično zažari vsako leto 3. decembra. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljana je prižgala praznične luči

A njihovo veselje ni trajalo dolgo, saj nebo kaj kmalu poslalo novo, tokrat še obilnejšo pošiljko dežja in osrednji ljubljanski trg spremenilo v en sam velik pisan dežnik. Toda kljub nenaklonjenemu vremenu je bil "Prešerc" nabito poln, zbrano množico pa je najprej pozdravila pesem Prelepa si, bela Ljubljana.

Program se je nadaljeval z glasbenimi vložki in recitacijami, seveda ni šlo brez pesmi Frana Miličinskega Ježka z naslovom Prižgimo luč, ljudje, po kateri je ta prireditev dobila ime, ob rojstnem dnevu Franceta Prešerna so se seveda spomnili tudi nanj, pozabili pa niso niti na luč, ki je letos ugasnila - na legendo slovenske narodno-zabavne glasbe Lojzeta Slaka in ob spremljavi harmonike je otroški pevski zbor zapel njegovo V dolini tihi.

Vendar je slabo vreme kljub vsemu terjalo svoj dolg in izbrisalo potrpežljivost, zato so se iz občinstva slišali glasni žvižgi, češ naj se lučke čim prej prižgejo. Končno so dočakali: "Deset, devet, osem, ..., tri, dve, ena, zdaaaaaj!", in Ljubljana je po letu dni spet zažarela v soju prazničnih luči. Odštevanje si lahko ogledate tudi v spodnjem videoposnetku, v Ljubljani pa bo letos gorelo več kot 180.000 lučk, ki bodo združene v 60 kilometrov svetlobnih verig.

Razsvetljen tudi Maribor
Praznično pa se je osvetlil tudi Maribor, slovesnega prižiga pa se je letos udeležil tudi koroški deželni glavar Gerhard Dörfler, ki je v znak dobrega sodelovanja z Mariborom občanom podaril novoletno smreko.

Letošnja praznična osvetlitev je podobna lanski, začenja se na Piramidi in se prek mestnega parka spušča proti Trgu generala Maistra in Trgu svobode. Dolge bele niti z okroglimi svetlečimi okraski so prepredene po skoraj vseh ulicah v središču mesta vse do Glavnega trga. Praznična okrasitev temelji na pohorski bajki Vilin klobčič - lučke simbolizirajo klobčič, ki so ga vile podarile pastirju v zahvalo, dolga svetlobna nit, ki bo decembra prežemala mestno središče, pa predstavlja blagostanje, je nocoj poročala Slovenska kronika.

Ljubljana je prižgala praznične luči