Biba je stara znanka TV-zaslonov. Štiri sezone je nastopala v oddaji Hribar in kot pevka v oddaji Piramida. Preizkusila se je tudi kot voditeljica na eni od komercialnih televizijskih postaj, kjer je vodila glasbeno oddajo Naj Naj lestvica spotov. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Biba je stara znanka TV-zaslonov. Štiri sezone je nastopala v oddaji Hribar in kot pevka v oddaji Piramida. Preizkusila se je tudi kot voditeljica na eni od komercialnih televizijskih postaj, kjer je vodila glasbeno oddajo Naj Naj lestvica spotov. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Biljana Ivanović Biba
Biba se z Zimsko pravljico predstavlja kot vsestranska umetnica in glasbenica. Navdih črpa iz vsakdanjega življenja, pravljic, knjig, pesmi in čutnih dogodkov.
Biba o koncertu zimska pravljica
Biljani Ivanović Bibi pomeni glasba življenje

Na koncertu se bo Biba predstavila kot solistična pevka (sopran), na klavirju jo bo spremljal prof. Darko Domitrović, prijetno začimbico h glasbi pa bosta dodala še dva plesalca. Repertoar je v znamenju zimskega in božično-novoletnega vzdušja.

Biljana Ivanović Biba je ljubiteljem oddaje Hri-bar najverjetneje zelo poznana, saj je kar štiri sezone gostom v oddaji stregla s koktajli različnih barv. Velikokrat je tudi stopila za mikrofon in zapela. Skupaj s Petro Slapar in Nežo Drobnič pa je bila eno sezono del pevskega tria v oddaji Piramida.

Biba je sicer študentka tretjega letnika opernega petja na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Napisala je že precej dramskih vlog, trenutno ustvarja glasbeni projekt She walks in beauty. Gre za besedila pesmi Lorda Byrona, ki so uglasbljena in jim je tako vlita nova duša. Biba rada pove, da je Byron njena obsesija že od srednje šole, ki pa je bila, če verjamete ali ne, Srednja šola za elektrotehniko in računalništvo. Najbližji so ji muzikali, saj jo zanima t. i. gledališko petje. Njena želja je dokončati muzikal o Malem princu, ki že počasi, a vztrajno nastaja.

Zimska pravljica je prepletena z upanjem
Projekt Zimska pravljica je niz devetih koncertov, ki se bodo zvrstili po različnih krajih v Sloveniji. Gre za avdiovizualno uprizoritev pravljice o deklici Lučki, ki želi pomagati bolnemu bratu. Tako glasba kot celotna odrska interpretacija izžareva močan čustven naboj, pri katerem se najbolj kažejo upanje, moč, globoka čustva ljubezni in hrepenenja pri neustavljivi želji pomagati osebi, ki ti izredno veliko pomeni. Avtorica projekta, zgodbe in pevske interpretacije, Biljana Ivanović - Biba, je mnenja, da je tovrsten koncert še posebej primeren za december, v katerem vsak pri sebi potihem opravlja (samo)analizo in "pregled" iztekajočega se leta. December je po njenem mnenju "veseli december", a tudi izredno čustven, borben in dinamičen. Je mesec velikih prelomnic, ko se vsaj za hip ustavimo in si rečemo, da bomo malce spremenili svoje življenje.

Zimska pravljica je primerna tako za odrasle kot za otroke
Ker gre za pravljico, odpeto na operni način, je predstava primerna za vso družino. Dogajanje na odru bodo poleg pevke in vrhunskega pianista, profesorja na Akademiji za glasbo v Zagrebu popestrile še vizualna podoba, pravljična odrska scenografija in koreografija dveh plesalcev. Za vse tiste, ki ste mnenja, da je operno petje dolgočasno in "preveč klasično", je morda ravno Zimska pravljica priložnost, da pokukate zunaj teh ustaljenih in stereotipnih segmentov.

Pri operni interpretaciji se poje s celim telesom
Pri opernem petju gre za posebno tehniko petja, drže in dihanja pri čemer igra izredno pomembno vlogo vso telo, še posebej pa psiho-fizična kondicija. Na kaj je treba biti pozoren, kako operni pevci pazijo na svoj glas in zakaj ni priporočljivo jesti paradižnika, si oglejte v tem videoposnetku na Bansijevi spletni strani. Biba je namreč v sproščenem klepetu razkrila nekaj osnov in zanimivosti iz sveta opernih pevcev, ki bi utegnile zanimati predvsem mlajšo populacijo, za katere je opera še vedno "visoko cviljenje". Sicer pa je že pred časom tudi Bansi posnel svojo opero. Ker se je Biba izkazala za zelo zgovorno sogovornico, je nastalo kar nekaj poučnih zanimivosti iz sveta opere. Prisluhnete lahko kar štirim videoposnetkom v rubriki Bansi TV.

Želite na Zimsko pravljico? Poklanjamo štiri vstopnice
Koncertna predstava Zimska pravljica je odlično darilo za lep decembrski pravljični večer. Pišite Bansiju na bansi@rtvslo.si in odgovorite na vprašanje, kaj za vas pomeni upanje. Odgovore, skupaj s svojimi podatki (ime in priimek) pošljite na Bansijev elektronski naslov do 7. 12. 2010.
Podelili bomo dvakrat po dve vstopnici za koncert, ki bo 9. decembra 2010 ob 19. uri v Cankarjevem domu na Vrhniki. Vstopnice bodo nagrajenci lahko prevzeli na blagajni pred vhodom v koncertno dvorano.

Sicer pa se bo Zimska pravljica odvijala v devetih krajih po Sloveniji: v torek, 7. decembra 2010, ob 19.00 v dvorani Antonov Dom Vič v Ljubljani, v četrtek, 9. decembra 2010, ob 19.00 v Cankarjevem domu na Vrhniki, v soboto, 11. decembra 2010, ob 19.00 v Domu Kulture v Kamniku, v nedeljo, 12. decembra 2010, ob 19.00 v Kulturnem domu Sveti Duh pri Škofji Loki, v petek, 17. decembra 2010, ob 19.00 v Kulturnem domu Bovec, v soboto, 18. decembra 2010, ob 19.00 v Kulturnem domu Nova Gorica, v nedeljo, 19. decembra 2010, ob 19.00 v Kulturnem Domu Litija, v nedeljo, 26. decembra 2010, ob 18.00 v Celjskem domu in v četrtek, 30. decembra 2010, ob 18.00 v Kulturnem domu Slovenj Gradec. Cena vstopnice za vse prireditve je 8 eur.

V videoposnetku si oglejte, kaj je Biba povedala o svojem študiju in Zimski pravljici. Vabljeni pa tudi na ogled fotografij, ki so nastale ob sproščenem klepetu. Nekaj jih je tudi iz Bibinega osebnega arhiva, predvsem iz oddaje Hri-bar in Piramida.

Za pokušino ste vabljeni k poslušanju pesmi Sanjala sem, ki je bila poslana na Slovensko popevko, a se ni uvrstila v ožji izbor in Eden den (v makedonščini), za kateri je Biba sama napisala besedilo. Eden den v slovenščini pomeni En dan; z njo je Biba debitirala na Ohridskem festivalu 2010 v Makedoniji.

Biba o koncertu zimska pravljica
Biljani Ivanović Bibi pomeni glasba življenje