Foto:
Foto:

Tako naj bi med drugim predpisala obvezno identifikacijo oseb, ki za blago ali storitev v gotovini plačajo 15.000 evrov ali več. Poleg tega bi v definicijo pranja denarja zajela tudi financiranje terorizma z zakonito ali protizakonito pridobljenim denarjem.

Direktiva, sprejeta leta 1991, se je osredotočila predvsem na boj proti pranju denarja na področju trgovanja z drogami. Deset let kasneje so se njena določila razširila na več kriminalnih dejavnosti pa tudi na delovanje nefinančnih dejavnosti in poklicev, med drugim na pravnike, notarje, računovodje, nepremičninske posrednike, trgovce z umetninami, draguljarje, dražitelje in igralnice.Po novem pa naj bi obveznosti z namenom preprečevanja pranja denarja veljale tudi za ponudnike storitev podjetjem in trustom ter za ponudnike življenjskih zavarovanj.

"Boj proti pranju denarja in financiranju terorizma je politična prioriteta Evropske komisije," je dejal evropski komisar za notranji trg Frits Bolkestein. Direktiva mora zagotoviti uresničevanje svetovnih standardov in usklajeno izvajanje pravil v razširjeni Uniji, je še pozval.