Foto:
Foto:
Francoska novinarja sta postala talca iraških upornikov.

V posnetku na arabski postaji Al Džazira sta novinarja pozvala svoje rojake, naj protestirajo proti odločitvi francoske vlade o prepovedi nošnje naglavnih rut v državnih šolah. Dodala sta, da ju bodo bodo drugače v kratkem ubili.

Francoski zunanji minister Michel Barnier je prispel v Egipt, kjer se pogovarja o usodi omenjenih novinarjev. Barnier naj bi se med drugim srečal z generalom Omarjem Solejmanom, vodjo egiptovske obveščevalne službe, in generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Muso. V okviru turneje naj bi obiskal še nekatere druge države.

Francoska novinarja pogrešajo od 20. avgusta, v soboto pa je Al Džazira objavila posnetek, na katerem so njuni ugrabitelji od Francije zahtevali, da v 48 urah odpravi prepoved nošenja naglavnih rut. Ugrabitelji so rok za usmrtitev podaljšali za 24 ur, kar pomeni, da se bo iztekel v torek zvečer.

Zakon bo ostal
Francija je medtem sporočila, da bo kljub grožnjam nadaljevala z uveljavljanjem zakona, ki naj bi začel veljati z začetkom šolskega leta. Zakon prepoveduje tudi druge verske simbole, med drugim krščanske križe. Z zakonom želi francoska vlada utrditi ločitev cerkve od države in zatreti verski fundamentalizem.