Foto:
Foto:
Premier Anton Rop se je za en dan prelevil v kožo ribiča
Napetosti v Piranskem zalivu se nadaljujejo.

V soboto je okrog 11. ure dopoldan 1,8 morske milje v omenjeno območje sprva priplul hrvaški ribiški čoln, kmalu pa mu je sledil še čoln s policijsko patruljo.

Podoben incident se je nazadnje zgodil v četrtek. Piranski ribiči se po vsakem zapletu s strahom odpravijo na morje, saj ne vedo, kaj jih tam čaka. Pričakujejo rešitev, ki bi preprečila, da napetosti prerastejo v resnejše izgrede, je še poročal
Radio Slovenija.

Rop med ribiči
Premier Anton Rop je med obiskom Obale s piranskimi ribiči v slovensko morje, kjer so se incidenti dogajali, simbolično vrgel mrežo. Tam je bil tudi zunanji minister Ivo Vajgl, ki je dejal, da se je o razmerah na morju pogovarjal tudi v Evropi.

Volitve krive za morske napetosti?
V reškem Novem listu razloge za stopnjevanje napetosti med ribiči v Piranskem zalivu iščejo tudi v prihajajočih volitvah v Sloveniji. Slovenija naj bi ob vstopu v EU zahtevala prenehanje veljavnosti kodeksa o obnašanju ribičev, ki je natančno določal ribolovni režim in uspešno preprečeval incidente. Po pisanju omenjenega časopisa naj bi Hrvaška Slovenijo opozarjala na možnost ponovnega stopnjevanja napetosti med državama, če bo sporazum prekinjen.

Poskus obnovitve sporazuma
Slovenija kljub drugačnim obljubam novih rešitev ni predlagala, nato pa sta stranki na sestanku mešane komisije za izvajanje maloobmejnega sporazuma sporazum poskušali obnoviti. Slovenija naj bi takrat zavrnila njegov temeljni sestavni del, to je, da ribolova na spornem območju ne nadzira policija, ampak slovenski in hrvaški inšpektorji.

Novi list še dodaja, da naj slovenska vlada ne bi hotela privoliti v to, da slovenska policija ne bi opravljala te naloge, še posebej, ker bi opozicija oziroma prav posebej bivši zunanji minister Dimitrij Rupel to lahko izrabil za njeno ostro kritiko.