Foto:
Foto:

Največji krivec za manj gostov je po njihovem mnenju slabo vreme, saj poletje v primerjavi z lani zamuja za dober mesec. Poleg tega krivdo za manj turistov pripisujejo še splošni gospodarski krizi na evropskih trgih in previdnosti gostov, ki se odločajo za preživljanje dopusta doma ali pa nekoliko krajše počitnice.

Najbolj zadovoljni s turističnim obiskom so v občini Izola, kjer statistični podatki sicer kažejo, da je gostov za dva odstotka manj kot lani. Vendar pa je bilo leto 2003 rekordno, saj je bilo v Izoli za 15 odstotkov več gostov kot leta 2002.

Manj zadovoljni so z letošnjim turističnim letom v piranski občini, kjer je bil obisk v prvih šestih mesecih za osem odstotkov manjši kot v prvem polletju lani. Upadanje števila gostov se po podatkih Turističnega združenja Portorož kaže tudi v juniju, saj je bilo v primerjavi z lani v hotelih za štiri odstotke manj prenočitev.

Zadnja leta negativen trend gostov
Od leta 1993 do leta 2003 so bila gibanja v najbolj turistični občini na Obali v turizmu pozitivna, saj je število gostov z 960.000 leta 1993 naraslo na lanskih 1,3 milijona. Zadnja tri leta se je pozitivno gibanje ustavilo, število gostov pa je padalo za en odstotek ali dva. Lani je bila struktura gostov v prid tujcev, ki jih je bilo 62 odstotkov, največji upad med njimi pa so v portoroških hotelih opazili med Nemci.