Foto:
Foto:
Rop se je v soboto pridružil slovenskim ribičem v Piranskem zalivu.
So incidenti vsiljeni?
Incidentom ni videti konca.
Hrvaški ribiči lovijo nekaznovani.

Ob tem je hrvaški premier še dejal, da ni šlo ravno za pametno potezo premierja Antona Ropa, ko je v soboto s slovenskimi ribiči v zalivu metal mrežo in zatrjeval, da gre za slovensko morje, je pa prepričan, da je šlo zgolj za predvolilno potezo.

Z njo je po njegovem mnenju nabiral politične točke tistih, ki ga sicer ne bi volili. Sanader je trdnega mnenja, da je mejno vprašanje ločeno od vstopa Hrvaške v EU in da nihče ne more izsiljevati Hrvaške.

Povedal je še, da med državama še vedno vladajo prijateljski odnosi. Državi imata po njegovih besedah skupno preteklost in bosta v EU-ju imeli verjento tudi skupno prihodnost.


Mnenje o slovensko-hrvaških odnosih lahko izrazite tudi na forumu.

Vajgl: Vtis, da gre za sodelovanje hrvaških oblasti pri incidentih
Zunanji minister Ivo Vajgl je na zasedanju v Bruslju obžaloval nov incident. Dejal je, da bi bil zdaj najbolj primeren način obnašanja hrvaške strani vzdržnost.

Vajgl je še izrazil mnenje, da se pri incidentih vedno bolj ustvarja vtis, da so vsiljeni in da pri tem sodelujejo hrvaške oblasti. "Takšna sosedska in zunanja politika se v EU-ju ne vodi", je še poudaril Vajgl.

Zgodba v zalivu se ponavlja
Na območje Piranskega zaliva je sicer zopet zaplul hrvaški ribiški čoln, tokrat v spremstvu čolna hrvaške policije. Ribiški čoln je ustavil čoln slovenske policije, na istem območju pa je v istem času ribaril tudi slovenski ribiški čoln.

Vse skupaj se je kot pred dnevi dogajalo okrog 1,8 milje v vodah pod nadzorom slovenske policije. Radio Slovenija je poročal, da so plovila po dobrih dveh urah zavila proti kopnem.

Hrvaški ribiči uporabljajo prepovedano ribiško orodje
Slovenske ribiče sicer menda najbolj bode dejstvo, da hrvaški ribiči na tem območju lovijo z opremo, ki je pri nas prepovedana. Kršitve so lahko sankcionirane tudi z odvzemom čolna.

Naši ribiči tako uporabljajo le stoječe mreže in globinske koče, večja plovila pa lebdeče povlečne mreže. Hrvaški ribiči v naše vode sicer ne prihajajo zaradi rib, ampak predvsem zaradi školjk, zlasti jakobovih pokrovač, ki jih z morskega dna stržejo s posebnimi grabljami.

Sankcije proti hrvaškim ribilčem se ne morejo izvršiti, dokler jih ščiti njihova policija, in dokler naša ne more ali ne sme ukrepati.