Foto:
Foto:
Cene goriv se dvigajo predvsem zaradi visokih cen nafte.

Po izračunih koprske naftne družbe se bo neosvinčeni 95-oktanski bencin v torek predvidoma podražil za 0,80 SIT, neosvinčeni 98-oktanski bencin pa za 0,70 SIT na liter, ne pa za več kot 2 SIT na liter. Dizelsko gorivo in kurilno olje naj bi se po izračunih Istrabenza podražila za 5,90 oz. 5,30 SIT, ne pa za več kot 10 SIT, kot so sporočili iz Petrola.

V družbi OMV Istrabenz ugotavljajo, da so nove cene naftnih derivatov, ki so jih mediji objavili včeraj, previsoke in bistveno odstopajo od pravilnih izračunov na osnovi veljavnega vladnega modela za oblikovanje cen.

Izračune potrdil tudi Umar
Izračune Istrabenza je potrdil tudi Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Ocena po razlagi vladnega urada sicer še ni dokončna, saj temelji na podatkih devetih od skupno desetih borznih kotacij, na podlagi katerih se oblikuje modelska cena goriv.

Cene goriv ponovno navzgor
Cena surove nafte z dobavo v decembru je na azijskih trgih danes dosegla 54,68 dolarja za sod (159 litrov), kar je 21 centov več kot ob koncu četrtkovega uradnega trgovanja na newyorški borzi. Nafta vrste brent pa se je na londonski borzi podražila za 20 centov, na 50,92 dolarja za sod.

V četrtek je nov rekord dosegla nafta Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), ki se je podražila za 74 centov, na 46,61 dolarja za sod. To je po 12. oktobru, ko je sod črnega zlata stal 46,49 dolarja, najvišja cena za nafto Opeca doslej.

Na visoke cene nafte vplivajo predvsem težave s proizvodnjo nafte na ključnih področjih - v Iraku, Venezueli, Nigeriji in Rusiji.