Foto:
Foto:

Po besedah predsednice zbornice ni mogoče napovedati, kdaj bo sodišče sprejelo odločitev v disciplinskem postopku zoper notarko Nevenko Tory in notarja Borisa Lepšo, za katera v zadevi Orion obstaja utemeljen sum, da sta opustila opozorilno in pojasnilno dolžnost.

Osemčlanska komisija notarske zbornice za pregled poslovanja notarjev v zadevi Orion je v dveh mesecih in pol pregledala 1.301 notarsko listino. Kar 1.056 listin je sestavil Lepša, Toryjeva pa 180. Oba notarja sta edina, ki sta listine sestavljala še leta 2003 in zato zadeve še niso zastarale. Komisija je listine, v katerih je kot ena od strank nastopala družba Orion in z njo povezane družbe, pregledala s formalnega in vsebinskega vidika.

Komisija je med drugim ugotovila nekatere napake, ki kažejo na premajhno skrbnost pri sestavi ali branju notarskih zapisov. V analizi pregledanih zapisov je opozorila, da potrjevanje zasebnih listin v notarskem zapisu poslabša pravno varnost strank, saj notar ne pozna dogovorov strank pred sklepanjem pogodbe.