Jimi Hendrix - ostaja legenda. Foto: EPA
Jimi Hendrix - ostaja legenda. Foto: EPA

Čeprav je pokojni že več kot 40 let, Hendrixov goreči in prepoznavni slog še naprej navdihuje (in ustrahuje) brenkače po vsem svetu.
"Igral je na videz tako brez napora," je v najnovejši izdaji Rolling Stona zapisal kitarist Rage Against The Machine Tom Morello, ki je sestavljal odbor in se je sam uvrstil na 40. mesto seznama. "Niti pri eni minuti njegove glasbene kariere se ne zdi, da bi se trudil - zdi se, da vse kar teče skozenj." In še: "Najlepša pesem Hendrixovega kanona je Little Wing. Preprosto krasna pesem, ki jo lahko kot kitarist preučuješ celo življenje, pa je ne boš zadel tako kot on."
Ob pregledu častitljivega seznama največjih 100 kitaristov je sicer opazno favoriziranje britanskih kitaristov, ki so se uveljavili v 60. letih. Peterico tako sestavljajo še Eric Clapton, Jimmy Page, Keith Richards in Jeff Beck.
Pomanjkanje žensk
Seznam nato počasi preide k več starejšim ameriškim izvajalcem: na 6. mestu je bluzovska legenda B. B. King in mož, ki je tako močno navdihoval Richardsa, Chuck Berry. Od tam gremo v metalske vode (Eddie Van Halen), južnjaški rock (Duane Allman), preden se vrnemo spet k britanskim kitarskim polbogovom (Pete Townshend).
Beatle George Harrison je za las zgrešil deseterico, stoterico pa zaokrožuje Lindsay Buckingham iz Fleetwood Mac.
Žensk je na seznamu izredno malo (med izjemami sta Bonnie Raitt in Joni Mitchell), med zanimivejšimi pa so še bolj pri repu uvrstitve nekaterih sodobnih mojstrov Jack White (70.), John Frusciante (72.), Kurt Cobain (73.), James Hetfield (87.) in Bruce Springsteen (96.). 38. je The Edge (U2, 48. pa Jonny Greenwood (Radiohead).