Videospot Gender Changer je nastal v sodelovanju z režiserjem Mihom Knificem. Foto: Spletna stran skupine
Videospot Gender Changer je nastal v sodelovanju z režiserjem Mihom Knificem. Foto: Spletna stran skupine
NON
Člani razpadle skupine Ks!ht so se z novim konceptom preimenovali v NON. Foto: MMC RTV SLO
NON
Leta 2000 je skupina izdala svoj prvi album. Uspešnico s te plošče Sem sam in videospot zanjo so izdali leta 2003, videospot pa je bil predvajan tudi na lestvici MTV-ja. Foto: MMC RTV SLO
NON

Veliko je kakovostnih skupin. Na žalost jim mediji ne dajo priložnosti, da bi se predstavile. Posledično, ker jih mediji ne promovirajo, jih tudi organizatorji ne poznajo in to je nekakšen začaran krog.

O alternativnih skupinah pri nas.

Ljubljanska skupina, ki jo sestavljajo Matjaž Zdešar, Grega Vrečar, Damjan Čosič in Boštjan Brcar, je svojo glasbeno pot začela v skupini Ks!ht leta 1999. Prva uspešnica Pika je skupaj z videospotom izšla leta 2001 in skupino anonimnežev spremenila v eno izmed najbolj prepoznavnih indie rock skupin pri nas. Leta 2005 je skupino zapustil kitarist in Ks!ht je šel na smetišče glasbene zgodovine.

Kljub temu je "okostje" skupine ostalo skupaj in spremenila se je tudi glasba: zašli so v nove dimezije. Njihove pesmi so vsebovale kompleksnejša besedila, melodijo in harmonijo. Z novim konceptom so se fantje preimenovali v NON. Odrske izkušnje so pridobivali na mednarodnih festivalih v Italiji, Avstriji, Nemčiji in Veliki Britaniji. Uspehi, ki so jih nanizali, in predvsem njihova glasba so prepričali manedžerje skupine The Killers, ki so jih povabili, da nastopijo kot njihova predskupina v Stožicah.

Besedila njihovih pesmi so v angleščini in polna simbolizma, ki ga podpirajo intenzivni ritmi. Že nekaj časa po radijskih valovih odmeva njihova uspešnica Gender changer, katere avtor je Matjaž Zdešar. Zanjo so fantje posneli tudi videospot z močnim seksualnim nabojem. Več o skupini in stanju alternativne glasbe pri nas si lahko preberete v spodnjem pogovoru z bobnarjem skupine Gregom.


Že naslov albuma pove, da ste postavili kvaliteto pred kvantiteto. Kaj je za skupine pri nas bolje, da čez nekaj mesecev izdajo prvenec ali da počakajo nekaj časa, izdajo album in se z njim predstavijo?
To je zelo relativno. Odvisno od ambicij, ki jih ima bend. Mi smo se odločili za drugo možnost, ker raje naredimo projekt do konca in ga nato predstavimo. V Sloveniji je to sicer precej težko za skupino, kot je naša.

V vaših pesmih ni neke konstante, dotaknete se številnih tem. Radi eksperimentirate?
Zelo radi eksperimentiramo. Že od prvega dneva, celih deset let, iščemo čim več mogočih dimenzij. Mislim, da se pozna, da smo do zdaj že veliko preizkušali. Veliko je bilo članov, zvokov. Zdaj smo prišli do faze, kjer smo malo začeli odvzemati. Šli smo malo bolj na "minimal".

Kje črpate ideje za naslove in tematiko pesmi?
Osnovno idejo da pevec Matjaž oziroma izbere neko prvotno melodijo. Potem pa glede na to, da že deset let ustvarjamo skupaj in da se dobro poznamo, nastane zelo hitro še cel aranžma. Čutimo se, vemo, kaj komu ustreza in kako bo skladba nastala.

Desetletje že nastopate in spremljate alternativno sceno. Kako bi jo ocenili?
Katastrofa. Alternativna scena je sicer res dobro razvita. Težava nastane, ker organizatorji v večini primerov prisegajo na neko preverjeno stvar. Tista skupina, ki je skomercializirana, dobi prej priložnost, ker vedo, da bo privabila veliko ljudi. Tako se na žalost alternativna skupina sploh nima priložnosti predstaviti. V tujini je veliko bolje.

Kje torej raje nastopate? Kaj vam je pomembno pri nastopih?
Nam je vseeno, kje nastopamo. Nam je pomembno, da je prizorišče takšno, kot smo se dogovorili. Ker to potegne veliko stvari za sabo. Če je nekaj na pol narejeno, mi ne moremo poslušalcem ponuditi neke celote in v končni fazi so oni prikrajšani. Moram pa priznati, da imamo, kar se tujine tiče, veliko boljše izkušnje z organizatorji.

Bili ste predskupina Killersov in svoj nastop ste označili kot "najlažji špil", kar ste jih kdaj dobili. Kaj pa Schengenfest? Koliko truda je bilo vloženega, da ste se predstavili občinstvu ob Kolpi?
Pri Killersih je bilo res enostavno. Nismo imeli nobenih debat, pregovarjanja. Dejansko nas je njihov menedžment slišal in povabil. Vse je bilo točno tako, kot je bilo dogovorjeno. Za Schengenfest pa moram priznati, da so bili neki porodni krči, nekaj začetnih zapletov. Malo zamud, ampak na koncu se je vse dobro izšlo. Delali smo maksimalno in odziv je bil dober.

NON - Gender Changer

Veliko je kakovostnih skupin. Na žalost jim mediji ne dajo priložnosti, da bi se predstavile. Posledično, ker jih mediji ne promovirajo, jih tudi organizatorji ne poznajo in to je nekakšen začaran krog.

O alternativnih skupinah pri nas.