Po izidu njihovega drugega albuma Atopic, se zdaj predstavljajo s skladbo Pečat. Foto: Spletna stran skupine
Po izidu njihovega drugega albuma Atopic, se zdaj predstavljajo s skladbo Pečat. Foto: Spletna stran skupine
Anavrin
V preteklih letih so bili poleg klubskih koncertov po Sloveniji tudi redno gostje tujih odrov, največ na Avstrijskih in Hrvaških. Foto: Spletna stran skupine
Anavrin
Kot trdi Dado je pet fantov na naslovnici veliko manj privlačnih kot na pol gola manekenka. Foto: Spletna stran skupine
Anavrin
Po odmevnem nastopu na festivalu Newcomer 2006 so člani skupine prepričali strokovno žirijo in izmed 108 prijavljenih skupin iz srednje Evrope zasedli tretje mesto. Foto: Spletna stran skupine

Med koncertiranjem po klubih v Ljubljani, Kopru, Kranju in Novem mestu so se člani skupine Anavrin povezali s srbskimi organizatorji, ki so jih povabili na turnejo po Balkanu. Tako se v teh dneh pripravljajo na nastope pred njihovimi oboževalci v Banjaluki, Beogradu in Novem Sadu. Pred odhodom smo se pogovarjali s pevcem skupine Dadom.


Klubska turneja je za vami, kako so oboževalci sprejeli vaš drugi album?
Oboževalci so sproti spoznavali naše nove pesmi, saj smo jih sproti uvrščali na koncertni program že pred izidom albuma - tako Better U kot vse, ki so sledile: Gola, Cheduli in zdaj Pečat. Pesmi s slovenskimi teksti so bile bolje sprejete kot tiste z angleškimi, saj se lažje poistovetijo z vsebino pesmi. Drugi album je bil nadgradnja prvega tako z vidika glasbe kot besedil, zato so ga poslušalci označili za bolj zrelega in kakovostnejšega. Nam pa je tudi všeč, da skupaj z glasbo in skozi glasbo rastemo.

Koncertirate tudi na tujih odrih. Je torej vaša dolgoročna želja uspeti tudi v tujini?
Naša dolgoročna želja je ustvarjati glasbo, ki bo kakovostna in ki nam bo všeč, s tujino se ne obremenjujemo. Je pa seveda za vsak slovenski glasbeni kolektiv super, če mu uspe vsaj malo pokukati čez mejo. Ker naši glasbi sledi veliko poslušalcev, je to za nas največja nagrada. Vsak glasbenik si na drugi strani nekako želi uspeha v tujini, saj to za sabo potegne veliko stvari in dejansko potem lahko živiš samo od glasbe, kar je pri nas težko. Težko se je posvečati glasbi, če mora vsak član skupine še v službo za ljubi kruhek in prav zato ostanejo na sceni dolgoročno samo najvztrajnejši.

Kaj je drugače, če primerjate tuji in domači trg?
Pri nas je trg premajhen, da bi lahko preživeli od koncertov ali od prodanih zgoščenk, še posebej če se ukvarjaš s katero drugo zvrstjo, ne s popom, v tujini pa lahko od glasbe živi na primer tudi 'gothbend'. Na tujem/svetovnem trgu pa dejansko ob uspehu lahko samo še ustvarjaš komade in dejansko počneš to, kar si najbolj želiš – se ukvarjaš z glasbo profesionalno. V Zagrebu smo bili predskupina svetovnim skupinam Queens of the Stone Age, Placebo, Kaiser Chiefs in pri druženju z njimi v zaodrju smo vsaj malo začutili, kako se imajo "veliki svetovni bendi".

Čez nekaj dni se odpravljate na vašo prvo turnejo po Balkanu. Kaj pripravljate za njo? Bo šlo za tipični repertoar, ki ga lahko oboževalci slišijo na vaših koncertih, ali bo kako spremenjen?
Na "Balkanski turneji" bomo predstavili album Atopic v celoti, saj gre za pesmi v angleškem jeziku, bomo pa odigrali tudi nekaj pesmi s starega albuma. Mislimo, da bodo dobro sprejeli tudi slovenske pesmi, saj imamo v Novem Sadu že nekaj oboževalcev, ki znajo stare single na pamet v slovenskem jeziku. Povezali smo se tudi s tamkajšnjimi mediji, ki bodo z intervjuji podprli našo "turnejo".

Prevozno sredstvo ostaja isto?
Prevozno sredstvo ostaja isto že vrsto let. Za nakup kombija smo se odločili, ker smo včasih hodili na koncerte s tremi avtomobili in smo bili na poti na in s koncerta ločeni. Ker smo hoteli združiti skupino in se družiti na nepozabnih roadtripih, smo kupili kombi, ki ni bil predrag, vendar vseeno brezhiben in zanesljiv. Malo smo ga predelali po svoje in zato ima ta kombi tudi zanimivo notranjost. Poleg devetih oseb gre vanj tudi celotna oprema – cca 400 kilogramov, tako da nam zelo dobro služi in smo veseli, da ga imamo. Zelo nas je prizadelo, ko so se pred mesecem dni neznanci ponoči znesli nad kombijem in nam razbili vse šipe, ampak zdaj je že popravljen.

Kakšno vrednost ima za vas legendarni kombi?
Za nas ima posebno vrednost. Z nami je bil na vseh pomembnejših koncertih tako v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem kot v Grčiji, zdaj nas bo popeljal v Bosno in Srbijo. Za zdaj nas kljub starosti 20 let še ni pustil na cedilu. Za osmo obletnico skupino smo skupaj s prijateljsko skupino Makeup2 v stilu 'naredi sam' okrasili sedeže in je tako prav vsak unikaten. Zaradi tega imamo po navadi na hrvaški meji probleme, ampak smo se že navadili tudi na to, da ostanemo kakšno uro več na strani - ker ima pač voznikovo naslonjalo za glavo, recimo, mehko rdeče perje. Je pa povsod opažen.

Kako ste ga po zadnjem incidentu zavarovali pred novimi napadi?
Po zadnjem incidentu - in do zdaj tudi prvem - ga parkiramo na varnejšo mesto, v bližino smo postavili kamero, ki spremlja dogodke na ulici. Že v preteklosti so se dogajale čudne reči, tako da upamo, da se bodo stvari umirile. Ob naslednji registraciji pa bomo tudi dodatno zavarovali stekla (smeh).