29-letni Angelo je svojo družino peljal iz stanovanja v Nemčiji po Evropi v bivalniku. Kot pravi, še nikoli prej niso bili tako povezani, kot so zdaj. Foto: MMC RTV SLO
29-letni Angelo je svojo družino peljal iz stanovanja v Nemčiji po Evropi v bivalniku. Kot pravi, še nikoli prej niso bili tako povezani, kot so zdaj. Foto: MMC RTV SLO
Paddy in Angelo Kelly
Angelo je skupaj z bratom Paddyjem v 90. letih prejšnjega stoletja spravljal najstnice v jok in histerijo. Foto: PrintScrn YouTube
The Kelly Family
Člani družine so po razhodu odkorakali vsak na svojo stran.
Angelo Kelly
Že kot majhen otrok se je zaljubil v bobne in tolkala. Svoje znanje je izpopolnjeval pri učiteljih po vsej Evropi. Foto: MMC RTV SLO
Inštrumenti Angela Kellyja
Kelly je na odru večino svojega nastopa sam. Družbo mu delajo le predmeti, na katere ga vežejo spomini na preteklost. Tako med drugim sedi na preprogi, ki jo je imel v svojem starem stanovanju v Nemčiji in temni zabojnik, v katerem je imel shranjene svoje igrače, ko je bil še na turneji z družino. Foto: MMC RTV SLO
Kitara
Od kitare, ki jo je kupil pred leti, se ne loči. Foto: MMC RTV SLO
Bivalnik Angela Kelly
Po svetu zdaj potuje z bivalnikom, ki ga parkira povsod, kjer lahko. Sinoči je tako stal pred Španskimi borci, kjer je bil za en dan skupaj z družino 'doma'. Foto: MMC RTV SLO
Angelo Kelly z družino
Družina mu pomeni največ. S sabo jo vodi povsod in, kot pravi, jih je tak način življenja le še bolj povezal. Foto: MMC RTV SLO
Oboževalci
Svojo pot na turneji dokumentira - natančneje to počne fotograf Chris. Kjer koli se ustavi, ponudi delček svoje preteklosti - ujete v spominke - svojim oboževalcem. Foto: MMC RTV SLO
Angelo Kelly
Na koncu nastopa ni kar odkorakal stran od navdušenih oboževalcev, ampak se je vsakemu posvetil in z njim izmenjal nekaj besed. Foto: MMC RTV SLO

14 let pozneje: kriki še vedno so, a občasni. Angelo Kelly pa stavi na iskrenost.

Pred štirimi leti je nekdanji predmet histerije in oboževanja med najstnicami po vsem svetu spremenil svoj način življenja, potem ko se je po razpadu skupine The Kelly Family posvetil tistemu, kar je znal najbolje: avtorstvu in petju. Poslednje želje njegove matere ni nikoli zanemaril, ko je pred smrtjo dejala, naj samo poje naprej. Samo spremenil je svoje okolje - želel se je vrniti v življenje, kot ga je poznal, preden je "stopil v balon", ki ga je povzročil uspeh z njegovo družino, je pripovedoval Kelly za MMC.

Celoten intervju s Kellyjem si boste lahko preberete na tej povezavi.

Leta 2008 je s svojo ženo Kiro - svojo najboljšo prijateljico od devetega leta starosti, s katero se je pozneje poročil - s tremi otroki živel v stanovanju in plačeval najemnino ter se preživljal iz dneva v dan. "Jaz sem bil najmlajši, in ko sem bil dovolj star, da bi lahko dobil denar, ga je zmanjkalo," je pripovedoval med svojim nastopom sinoči v ljubljanskih Španskih dvorcih.

Od nekega starca je za majhne denarce kupil 20 let staro prikolico in vse svoje imetje z družino vred naselil v dom na štirih kolesih. Kar mu ni uspelo shraniti v mali bivalnik, je shranil pri bratu Joeyju. "Joey je imel svojo kaprico, kot jo imajo po navadi zvezdniki - kupoval je garaže. In ima jih mnogo," je sinoči razlagal zbranim.

In potem sledi padec na tla
Romantična ideja, da bo kruh za družino služil z nekajkratnimi nastopi na ulici, se je po prvem dnevu razblinila. Noči, ko je ob stoječih ovacijah polnih dvoran odhajal priskrbljen, so kar naenkrat zamenjali večeri, ko je domov prihajal praznih rok. Bil je potolčen. Toda pomagali so mu njemu enaki - z zgodbami, ki so ga reševale pred obupom. Vračal se je na ulico, iz tihega in sramežljivega uličnega glasbenika se je spreminjal v napadalnega "prebivalca ulic" in takrat je vedel, da je čas, da se znova vrne na odre.

"Letos pa je tretje leto, ko živimo v prikolici in potujemo, toda tokrat niso v ospredju nastopi na ulici, ampak koncerti. Zato sem nazaj v založniškem ... Ne v založniškem poslu (smeh). Nazaj sem v šovbiznisu, na turneji, ampak na drugačen način. Zanima me, ali se lahko zgradi most: ali še lahko živimo naše alternativno življenje, medtem ko jaz igram po dvoranah - za občinstvo, za katerega sem vesel, da ga imam. Za zdaj gre zelo dobro. Zelo sem srečen, kako poteka turneja. Še vedno živim kakovostno družinsko življenje," se je pohvalil Kelly za MMC.

Svojega prvega nastopa pri nas se ne spomni
Slovenijo je sinoči v okviru svoje nove turneje, ki jo je poimenoval Off Road, obiskal tretjič. "Tukaj sem bil že nekajkrat, toda prvič igram v tej dvorani. Potrebovali smo nekaj večjega, saj smo prejšnjič igrali na manjšem prizorišču. Našli smo to dvorano, ki je prijetna. Srečen sem, da sem tu," je dejal Kelly v pogovoru za MMC. Všeč mu je slovensko belo vino in všeč mu je država. "Zelo je lepa. Veliko je hribov in zelenja. Všeč mi je zelenje - sem iz Irske in iz tu izhaja moja slabost. Pa ljudje so zelo prijazni. Potujemo po številnih državah in zgodi se, da nekateri ljudje v nekaterih državah niso tako prijazni, ko se z njimi prvič srečamo, ampak se odprejo po določenem času. V Sloveniji pa imaš občutek, da lahko kogar koli vprašaš za smer in vam bo takoj priskočil na pomoč," je avtor svoje izkušnje delil za MMC.

Svojega prvega obiska Slovenije - takrat še s celotno družino - se ne spomni. "Če vam povem po resnici, se ne spomnim tega. Prvič smo prišli v 90. letih, mogoče leta 1998, če se ne motim. Igrali smo na stadionu. Toda igrali smo na toliko stadionih in imeli smo toliko nastopov, da jih težko ločim. Mislim, da se malo spomnim, ampak lagal bi se, če bi vam rekel, da se spomnim vsega. Ker sem vse pomešal. Zdaj igram manj in v manjši obliki, zato si vse zapomnim," je dejal za MMC.

Skoraj 30-letni pevec zdaj stavi na iskrenost
In prav to je storil sinoči v Španskih borcih, vesel, da se je njegovo občinstvo povečalo od prejšnjega obiska, in upajoč, da bo naslednjič, ko se bo ustavil - predvideva, da bo to že letos decembra -, še večje.

Svojih nastopov ne dovoli snemati ali fotografirati - vse, ki to kršijo, pošlje ven iz dvorane. Nastope začenja ob svoji največji ljubezni - bobnih. Ob omembi teh se sogovorcu le iskreno nasmeji in poudari, da se je v njih zaljubil že v otroštvu in gojil to ljubezen vse življenje. Sam na bobnih in na kitari na odru - obkrožen s stvarmi, ki ga spominjajo na njegovo otroštvo - obiskovalcem (med katerimi prevladujejo predstavnice ženskega spola, prizna) začne skozi glasbo in besedo pripovedovati svojo zgodbo o dnu in vzponu, ki se ga niti več ne spomni in ki je uničil njegovo družino. Ne poje le svojih pripovedi, v repertoar vnaša tudi skladbe, kot sta U2-jevski Where the Streets Have No Name in One.

"The Kelly Family" v malem
"Ni več histerično, je človeško. Zato lahko na oder povabim tudi svojo družino," je priznal sinoči na nastopu in v svojo družbo skupaj z ženo povabil vse njune otroke: Gabriela Jeroma, Helen Josephine, Emmo Mario in najmlajšega Josepha Ewana Gregoryja Walterja. Družina, ki ga spremlja na cesti, ga spremlja tudi na odru. Skupaj so "The Kelly Family" v malem. A trdi, da otroci to počnejo zaradi zabave. Prav tako pa jih ne sili v nastopanje.

"Nomadsko življenje" jim pomaga pri utrjevanju vezi. "Z ženo imava boljši odnos, veliko bolj zdrav. Vedno sva se ljubila, toda zakon ima svoje vzpone in padce. Takšno življenje nama veliko pomaga. In z otroki ... Seveda kdaj pa kdaj pogrešajo svoje prijatelje, zato se velikokrat ustavimo v Nemčiji - kjer je večina njihovih prijateljev in kjer so prej hodili v šolo. Ustavimo se vsak mesec, samo da vidijo svoje prijatelje. Lahko rečem, da je več prednosti kot slabosti. Ampak morava jih imeti na očeh. Če bo samo eden preveč trpel, potem ga bova morala spremeniti (življenjski slog op. a.). Morala se bova ustaliti. Toda greva leto za letom," je dejal v pogovoru za MMC.

Še vedno družinsko
Otroci, stari od enega in pol do deset let, v njegov nastop vnašajo še dodatna čustva - čeprav njihove pevske zmožnosti niso na očetovi ravni iz otroških dni. A pokažejo vse, kar znajo - od petja, igranja na bobne (kjer se oče družine ne more obvladovati, da ne bi pokazal vsega, kar zna) do žongliranja najstarejšega sina. Dveinpolurni koncert je Kelly prekinil za 20 minut s preprostim razlogom - z ženo sta malo več kot leto in pol starega Josepha pospremila k spancu v bivalniku, parkiranem tik pred Španskimi borci.

Koncert je sklenil s svojo boljšo polovico - polovico, ki mu je najbolj pomagala pri okrevanju po padcu slave - s Kiro. Tako je priznal, da je kot 13-letnik skladbo I Can't Help Myself spisal za Kiro, in ko je ta bila na prvih mestih najrazličnejših lestvic, je na svojo steno obesil poster z lestvicami in spremljal, kje so bili prvi.

"Nato pa je natančno teden dni pozneje morala priti ... Fugees so izdali Killing me Softly." Kelly je, medtem ko so člani skupine Fugees v Hollywoodu pili šampanjec, doma spremljal premike I Can't Help Myself s prvega na drugo mesto ob srkanju pomarančnega soka. "Res mi je prišlo do srca," je potožil in dodal, da je zdaj srečen, ker pesem lahko poje z njo.

Duet Angela in Kire deluje veliko pristnejši, kot sta to pred leti to počela z bratom Paddyjem. In ko občinstvo že podoživlja neke spomine, ki jih več ni, doda v svoj repertoar dvojni udarec, ko Kira z najmlajšo hčerko Emmo zapoje prav Killing Me Softly. Občinstvo ga je sinoči zvabilo še enkrat na oder. Med drugim se jim je oddolžil z zimzeleno uspešnico Country Road.

Po koncertu pa ni odvihral skozi stranski vhod v svojo prikolico in se odpeljal na naslednjo koncertno postojanko. Prišel je med svoje oboževalce. "Oh, pa je dober za dve uri," nam je v šali pripomnil organizator koncerta in njegov prijatelj zadnjih devetih let Sven. Vsakega je ogovoril, se z njim fotografiral, podpisoval fotografije in obljubil, da se bo vrnil.

Pred njegovim nastopom si je vzel čas za pogovor z MMC-jem. Delček si lahko ogledate spodaj.