Palestinski predsednik Mohamed Abas (desno) je Asafu po zmagi izročil diplomatski potni list. Foto: EPA
Palestinski predsednik Mohamed Abas (desno) je Asafu po zmagi izročil diplomatski potni list. Foto: EPA
Mohamed Asaf
Asaf bo med svetovnim nogometnim prvenstvom v Braziliji prihodnje leto nastopil s Shakiro. Foto: EPA

23-letni Asaf je junija spravil na noge Palestince, ko je v izredno priljubljenem resničnostnem šovu, v katerem so iskali najboljšega pevca v arabskem svetu, v Bejrutu osvojil srca gledalcev. O njegovem pevskem talentu ne gre izgubljati besed, a neverjetna je bila že njegova zgodba, ki ga je pripeljala do samega tekmovanja.

Tudi ambasador UNRWA-ja
Asaf je namreč begunec, ki je bil rojen v revnem begunskem taborišču Kan Junis na jugu Gaze. Oba njegova starša prihajata iz ozemelj, ki jih je zasedel Izrael. Njegovo potovanje iz Gaze do Egipta, kjer se je moral udeležiti prvih izborov, je trajalo mnogo dlje od predvidenega - ker je dva dni čakal na meji, je zamudil prvi krog, nato pa je iz oddaje v oddajo prepričal več gledalcev. Takoj po zmagi je postal tudi mladinski ambasador dobre volje za mir agencije UNRWA, ki je zadolžena za pomoč palestinskim beguncem.

Asaf je v hipu postal zvezda, v prihodnjih mesecih pa bo njegovemu glasu lahko prisluhnilo tudi ameriško občinstvo. V ponedeljek pa so ga sprejeli tudi v Združenih narodih, saj bodo v petek počastili mednarodni dan solidarnosti s palestinskim ljudstvom. Srečal se je z generalnim sekretarjem organizacije Ban Ki Munom ter dejal: "Vesel sem, da sem lahko v New York prinesel sporočilo palestinske mladine iz Jordanije, Libanona, Sirije ter diaspore."

"Zdi se kot v sanjah"
Dodal je, da je "le nadarjen fantič iz Palestine" in da si takšnega uspeha ni mogel predstavljati niti v sanjah. "Včasih sem pel v šoli, danes pa nastopam na svetovnih odrih. Sprva sem pridobil le regionalno prepoznavnost, danes me pozna ves svet. Stopil sem celo v stavbo Združenih narodov, kar je čudovito, res fantastično. Zdi se kot v sanjah. Dolgo sem sanjal o tem, zdaj pa te sanje živim. Danes sem umetnik in ambasador in to je več, kar sem si kdaj koli želel," je dejal.

Asaf, ki je Palestincem v Gazi in na Zahodnem bregu po zmagi vsaj za nekaj dni prinesel novo upanje, je pred nastopom v New Yorku glasbo primerjal s športom: "Glasba je kot šport, kot nogomet. Je sredstvo, ki združuje ljudi. Prinaša sporočilo ljubezni, miru in razumevanja, ustvarja stične točke med kulturami. Ko Arabec posluša zahodnjaško glasbo in obratno, ko zahodnjak posluša arabsko glasbo, imata odprte misli. Glasba ne pozna meja."